Varför blir man andfådd? Och tips för att slippa det

Tillhör du dem som lätt blir andfådd när du springer? Jag märker själv av att jag andas häftigare när jag springer, men har en känsla av att de som är mer ovana vid att springa eller utföra annan slags konditionsträning lättare blir andfådda. Har lagt märke till att när helt otränade personer börjar med att löpträna så är det inte ovanligt att de blir så pass andfådda efter bara några meter att de inte kan springa vidare utan att ta en paus. Så vad beror detta på? Varför blir man andfådd?

Det här svarar Jonas Parandian från Naprapatlandslaget i Stockholm på frågan:

Varför kroppen börjar andas snabbare har ofta att göra med att en pulsökning sker, vilket är en signal till kroppen om att den behöver mer syre. Det som många nybörjare i löpning gör fel är att de andas för ytligt, de toppandas, och då ökar inte syresättningen trots att detta var syftet. Det löpare bör sträva efter är att andas djupt med bröstkorgen och då brukar syresättningen till kroppen fungera som den ska.

Karin andfadd

Om du är en sådan som toppandas och därmed har problem med att bli för andfådd finns det några saker att jobba med.

Tips för att bli mindre andfådd:

  • Att lära sig att andas på annat sätt kan ta tid och kan vara svårt att klara på egen hand. Ta hjälp av en coach om du känner att du har svårt att förändra din andning på egen hand.
  • Det är viktigt att skapa rörlighet i bröstkorgen så rörlighetsövningar och stretch av bröstmuskulaturen är bra.
  • Gör specifika andningsövningar för att bana in sättet att andas på. Ta med dig detta sätt att andas på när du ger dig ut och springer.

Min träning idag var intervaller på löpband. Något av det tråkigaste jag vet, men så skönt när det är gjort. När jag sprang mina en-minuters intervaller var jag rejält andfådd, men jag är glad för att ha en så pass bra kondition att jag hann komma ner i normal andning igen innan det var dags för nästa intervall.

Medan jag sprang reflekterade jag över hur jag andas när jag blir andfådd och jag lade märke till att jag andas djupt ner i magen. Har du koll på hur du andas?

Fakta från Allt om Löpning

2 Comments
  1. Vilka bra tips! En grej är ju när man i allmänhet är stressad tenderar man att toppandas. Det gör i alla fall jag. Så när jag vet med mig att dagen/veckan varit stressig tänker jag på andningen en stund innan passet och ”vänjer av” min stressade andning. Jag upplever att det hjälper mig att springa bättre och bli mindre andfådd under tiden

Leave a Reply

Your email address will not be published.