Om förkylningar och varför man blir förkyld

Den här tiden på året när våren kommer och det blir allt varmare är det lätt hänt att man stuvar undan vinterjackorna och klär sig lite för tunt. Jag är själv visserligen en av dem som har vinterjacka på mig fram tills någon gång i april. Men så är jag också ganska frusen av mig. Tittar jag på de som går runt på stan ser jag dock många som har tunna jackor på sig så här års. Frågan är om det faktum att vi klär oss för tunt när det fortfarande är kallt ute är anledning till att vi blir förkylda? Nej, sanningen är att det inte är vädret i huvudsak som gör att vi är mer förkylda under vinterhalvåret.

Den här vintern och början på våren har varit ett vinterhalvår med ganska så mycket sjukdomar i vår familj. Om det inte har varit förkylningar så har det varit magsjuka, magont eller höstblåsor. Nu har vi haft några veckor när alla har kunnat jobba och gå till förskolan och jag hoppas verkligen att det kommer hålla i sig. För att undvika förkylningar är det bra att veta varför man blir förkyld och det tänkte jag skriva om här.

varfor blir man forkyld

Varför blir man förkyld?

  • Den största anledningen till att vi är förkylda oftare under vinterhalvåret är att vi vistas mer inomhus och när vi är inomhus har vi mer kontakt med andra människor. Det är i kontakten med andra människor som vi kan drabbas av olika virus och baciller.
  • Det är egentligen sällan vi blir smittade genom att vistas i samma luftrum som en förkyld person. Oftast är det för att vi tar på något som den förkylda har tagit på som smittar oss. 90% av alla människor som får ett förkylningsvirus droppat i näsan blir förkylda.
  • En viruspartikel kan överleva i upp till sju timmar. Vi kan alltså bli smittade flera timmar efter att vi har kommit i kontakt med viruset.

varfor blir man förkyld raw chokladbollar

Bästa tipsen för att undvika förkylning:

  • Det känns inte som ett bra tips att säga att vi ska undvika kontakt med andra människor för vi måste ju kunna umgås och träffa andra. Däremot ska man ha i åtanke att i offentliga miljöer, som på tunnelbana, tåg och buss samt i köpcentran, är risken större att vi kan bli smittade. Därför ska vi undvika att ta i föremål samt alltid tvätta händerna direkt efteråt.
  • Testa att ta Coldzyme. Jag har tipsat om det tidigare här.
  • Ät och drick näringsrikt, ordentligt och regelbundet. Kroppen behöver boostas för att orka stå emot alla dessa virusattacker som vi kan drabbas av.

Läs om mitt tidigare inlägg med tips på att hålla sig frisk.

Källa: Träningslära.se

4 Comments
  1. Är hemma sjukskriven idag. Har nog åkt på någon släng av någon bakterie. Började igår eftermiddag när jag satt hos frisören. Kände mig plötsligt trött och huvudvärken ökade. Sen när jag kom hem frös jag och kände mig som överkörd. Så nu blir det sängläge och vila här idag. Hoppas det går över snabbt.

  2. Och ag som precis åkt på en förkylning som nästan golvat mig, har varit så förbannad på mitt val av att hänga bort vinterjackan haha. Jag kan alltså fortsätta välkomna våren i lite mer fashionabla outfits dåra 😉 Mitt go-to är annars Propex express, brukar fungera toppen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.