Prestationsprinsessor som går in i väggen

Igår stack jag och en kollega ut på lunchen och sprang. Vi sprang den runda som jag ofta springer på morgnarna, det vill säga ner till Nybroplan, längs med Strandvägen och bort till Djurgården för ett varv där.

Jag kommer inte ihåg hur vi kom in på det, men samtalsämnet under vår löptur var framför allt om att gå in i väggen, det faktum att det finns så många prestationsprinsessor och att risken för att de ska gå in i den berömda väggen är större än för andra.

djurgarden

Är du en prestationsprinsessa?

Både jag och Emelie känner igen oss i att vara en prestationsprinsessa. Dock är vi nog inte det i dess fulla bemärkelse eftersom vi båda är medvetna om det och också gör aktiva val för att inte prestera för fullt på alla plan i livet. Hur är det med dig; känner du igen dig i att vara en prestationsprinsessa?

För egen del märker jag att jag med åren har blivit bättre på att prioritera bort och sänka på kraven. Jag inser att det inte är rimligt att prestera på topp både på jobb, i hemmet och med träningen samt i de olika roller jag har som mamma, fru, kollega, kompis, syster och dotter. Det är inte hållbart och jag skulle inte må bra om jag hade höga prestationskrav i allt detta. Just nu lever jag livet som småbarnsmamma och då får andra saker prioriteras bort eller minskas i tid och energi.

djurgarden

Några aktiva val som jag har gjort under dessa år när vi har två små barn är detta:

  • Jag tränar inte prestationsinriktat alls. Jag har som mål att träna ett antal gånger per vecka, men om det blir 20 minuter en dag och något pass inte blir av så gör det inget. Vad jag tränar väljer jag mer efter lust än efter en strikt plan. Träningen är min egentid och min meditationstid mitt i den stressiga vardagen. Så välbehövligt!
  • Jag jobbar mindre just nu. Det senaste året har jag varit anställd till 50% och jobbat ca 20-30% i veckan med mitt egna företag. Jag har alltså valt att gå ner i arbetstid till förmån för barnen och familjen. Nu kommer jag antagligen öka min anställda arbetstid inom kort och då kommer jag vara tvungen att dra ner på den tid jag lägger på egna företaget. Annars blir det inte hållbart.

Att bara köra på i 100% utan att reflektera och stanna upp ibland samt bara addera nya åtaganden och engagemang hela tiden fungerar inte. Det är inte hållbart. Så se upp ni prestationsprinsessor där ute; var rädda om er och lyssna inåt för att hitta en bra balans!

Mer viktiga inlägg i ämnet stress, utbrändhet och balans:

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.