Jobba hemifrån – mina bästa tips för distansarbete

I slutet av förra veckan tog vi i ledningsgruppen på Pineberry beslut om att stänga vårt kontor. Detta på grund av den höjda risken för coronaviruset COVID-19, för att värna om de riskgrupper vi har omkring oss, samt fördröja spridningen av det och därmed det förväntade stora trycket på vårt sjukvårdssystem. Så från och med i fredags jobbar jag och alla mina kollegor från våra respektive hemmakontor.

Igår, måndag, gick Folkhälsomyndigheten ut med rekommendation till alla stockholmare att jobba hemifrån om så är möjligt. Jag kan tänka mig att det är många som från och med nu därför sitter hemma och jobbar. Vissa av oss är vana vid det sedan tidigare och har bra rutiner för sitt distansarbete i hemmet medan andra tycker att det är en utmaning. Här kommer därför ett inlägg med mina bästa tips för ett lyckat arbete hemifrån.

Jobba hemifrån – mina bästa tips för distansarbete hemma

Först och främst anser jag att det är viktigt att arbetsgivaren sätter upp särskilda riktlinjer för vad som ska gälla när så gott som samtliga av medarbetarna jobbar hemifrån och ingen kan träffas fysiskt. Det kan till exempel handla om att justera arbetstider och införa tätare mötesavstämningar.

Utöver det är det mycket man kan göra själv för att säkerställa en så bra jobbupplevelse som möjligt.

Jobba hemifrån - mina tips

Ergonomi

På ditt vanliga kontor har du kanske en ordentlig kontorsstol och ett höj- och sänkbart skrivbord. De flesta av oss har inte det i hemmet och då gäller det att hitta bästa möjliga arbetsställning som möjligt. Försök att hitta en plats där du har en bra höjd på bordet, kan sitta med ryggen mot ett ryggstöd och gärna kan vila underarmarna mot bordet medan du skriver på tangentbordet.

Jag gillar att sitta i vårt kök då det är ljust och öppet där. Men just nu är resten av familjen hemma på grund av sjuka barn och då sätter jag mig vid vårt skrivbord i sovrummet istället.

Jobba hemifrån - mina tips

Raster

Se till att ta pauser mellan varven. Det behöver inte vara några långa sådana, men ett par minuter av bensträck är viktigt för att vi ska få igång en pigg hjärna igen. Gå ett par varv i lägenheten eller huset, plocka ur en diskmaskin eller gör några stretchövningar medan du väntar på att kaffet ska bli klart.

Jobba hemifrån - mina tips

Jobba hemifrån - mina tips

Vardagsmotion

När vi inte behöver ta oss till ett kontor eller en annan plats på dagarna är det många av oss som tappar vår vardagsmotion. Den får du inte tappa!

Gå gärna upp lite tidigare än du behöver för ett träningspass eller en morgonpromenad innan du sätter dig vid din dator. Ta en lunchpromenad om du har möjlighet och om du ska ha ett telefonmöte gör det promenerandes ute i friska luften.

Kort sagt: Bli inte stillasittande under alltför långa stunder!

Medarbetarna

Vi på Pineberry kan skatta oss lyckliga över att ha ett jobb som är så pass smidigt att utföra hemifrån. Det vi hjälper våra kunder med är digital marknadsföring och det om något är viktigt att hålla fast vid i sådana här tider. Rent praktiskt kan vi ta alla våra möten, både interna och externa, via video och har egentligen ingen arbetsuppgift vi inte kan utföra hemifrån. Utmaningen för oss, som för alla andra, är att hålla ihop teamen och att medarbetare inte ska känna sig ensamma. Jag delar med mig av en del tips om hur jag driver min säljavdelning på distans här på Netigate. Det viktigaste är ATT vi håller en tät dialog med alla medarbetare, kunder och partners, oavsett hur vi håller dialogen!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.