Fröså solrosor – så gör du för att få ståtliga solrosor

Vi frösådde solrosor även förra sommaren, men det var den här sommaren som vi verkligen lyckades med dem och de växte upp till fantastiskt fina och ståtliga solrosor. Nu i september har de flesta av dem blommat ut, men som vi har njutit av de soliga solrosorna så länge de varade! Här berättar jag hur jag frösår solrosor och vad som är viktigt att tänka på när det kommer till det.

Fröså solrosor – så här gör du!

Solrosorfröna kan sås direkt på växtplatsen i mitten på maj, men de kan med fördel även förodlas tidigare än så för att få en tidigare blomning.

Jag var lite sen på bollen och försådde mina solrosfrön i början på maj, men hade alltså kunnat göra det tidigare än så och haft dem inomhus den första tiden.

Fröså solrosor - trädgårdsfix första helgen i maj

Det var den första helgen i maj som jag frösådde dessa solrosfrön i vårt växthus. Via denna länk kan du läsa om det trädgårdsfix jag ägnade mig åt just den helgen. Jag stoppade de små solrosfröna i små krukor och använde även förbrukade vindruvsplastlådor till detta ändamål. De blir som små växthus i sig för de små fröna! Jag fyllde krukorna och lådorna till två tredjedelar med vanlig god odlingsjord och toppade sista tredjedelen med såjord. Fröet petade jag ner ca en centimeter under jord. Jag vattnade och lät sedan sådden stå varmt inne i växthuset.

Här har jag för övrigt skrivit om frösådd i växthuset. Där finns ett gäng generella tips om vad man bör tänka på när man frösår där.

Plantering i växthuset

Plantering i växthuset

En knapp månad senare hade solrosfröna växt upp till småplantor på några få centimeter. Då var det dags att plantera om dem till större krukor och de var också redo att komma ut från växthuset. Här skriver jag om den soliga söndag när jag planterade om både solrosorna och alla tomatplantorna.

Plantering i växthuset

Plantering i växthuset

Plantering i växthuset

I slutet av maj stod alltså alla dessa krukor utanför växthuset på rad. Solrosskotten var gröna och pigga och de krävde mycket vatten varje dag för att vilja fortsätta att växa. Så det fick de!

Fröså solrosor

Solrosor

I mitten av juli hade plantorna hunnit bli så här höga och fina. Vi hade då bytt plats på dem och ställt krukorna längs med kortsidan av växthuset istället. De bildade ett fint insynsskydd mot granntomten.

Som ni ser fick jag bra hjälp av dottern med att vattna. Dessa solrosor krävde rejält med vatten minst en gång om dagen.

Solrosor i växthuset

Solrosor i augusti

Strax därefter slog blommorna ut och oj, vad fina de var då!

Fröså solrosor

De fortsatte att växa och i början av augusti var de så här höga.

Solrosor

Solrosor

Solrosor

Solrosor

Hela augusti månad har de skänkt oss denna soliga glädje!

Fröså solrosor

Fröså solrosor

De solrosor som inte fick plats vid växthuset planterade jag i en balja och en kruka intill vår odlingshörna. Som ni ser har de växt sig högre än både plommonträdet och utegymmet!

Just de här bilderna tog jag i mitten av augusti. Det var en så fin sensommarmorgon och trädgården var alldeles stilla.

Fröså solrosor

Fröså solrosor

Fröså solrosor

Jag är så glad för våra solrosor. Just dessa vid odlingshörnan stoltserar fortfarande där och kommer nog hålla till mitten av september i alla fall.

Solrosor

Några av de andra solrosorna har jag klippt ner och tagit in istället. Fint att vi får njuta lite av solen här inne också!

För att summera vill jag verkligen tipsa om att så solrosor. Förutsatt att du har möjlighet att ge dem vatten så gott som dagligen hela sommaren så är de en fantastisk blomma att få njuta av under sensommaren.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.