Kallbad som terapi

Vi hade hållit igång hela dagen i lördags med städning av huset och promenader utomhus. När det började närma sig solnedgång vid fyra på eftermiddagen kände jag starkt att jag behövde ett kallbad. Ingen av de andra i familjen var sugna på att följa med så jag åkte själv bort till isvaken. Kallbadet var helt ljuvligt och jag kände starkt att just detta kallbad var som terapi för mig.

Kallbad som terapi

Inte för att jag kände mig illa till mods där och då, men oavsett humör så skänker ett kallbad mig alltid så mycket styrka, mod och glädje. Det är som att alla bekymmer, all oro och allt dåligt humör försvinner bort i det kalla vattnet. Jag vet att det såklart inte går att bota en djup ångest eller en rejäl depression med ett kallbad, men jag är säker på att det kan lindra oro och bekymmer för fler än bara för mig.

Fakta om kallbadets positiva effekt för det mentala måendet

När jag har läst undersökningar som har gjorts bland kallbadare inser jag att många av dem beskriver att de blir lyckliga av att bada. Och enkätstudier har visat att de som regelbundet tar kalla bad känner att de mår bättre.

Vad kan detta bero på då? Jo, när vi sänker oss ner i det iskalla vattnet pumpas stresshormoner ut och kroppens egna värmesystem börjar jobba för att hålla våra inre organ varma. Om vi är i en liten stund och härdar ut så sänks snart stressen igen. Endorfinerna frisätts då och vi känner hur kroppen åter blir varm. Det är just denna känsla som är så fantastisk, tycker jag.

Effekten av detta blir att stresshormonet kortisol släpps ut från binjurarna, vilket håller i sig under några minuter till timmar. Samtidigt sker en ökning av beta-endorfinhormoner i hjärnan, vilket ger smärtlindring och en känsla av eufori. Det är de sistnämnda effekterna som antagligen gör att många av oss kallbadare upplever ett bättre humör och mående i samband med kallbadet. Det är nog också det som gör att i alla fall jag känner mig smått beroende av kallbad.


När jag kom ner till vattnet i lördags var det så vackert. Bara det faktum av att jag fick uppleva denna vackra natur och solnedgång gjorde såklart att axlarna sjönk nedåt och att jag fick frid i mitt inre.

Det var bara jag där vid vaken och jag var tvungen att hacka sönder den isbildning som hade skett sedan senast någon badade.

Så gick jag ner i vaken och kände den där euforiska lyckan.

Helt magiskt, även efterbadet!


När jag hade klätt på mig igen gick jag långsamt tillbaka till bilen. Jag njöt av den vackra himlen och av känslan i kroppen. Kallbad är verkligen som terapi!

>>> Läs mer om kalla bad här. <<<

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.