Fina vänner är bra för hälsan

Det är måndag morgon och jag har landat hemma efter en helg med bästa vännerna i Göteborg. Som alltid efter en helg med dem inser jag hur värdefullt det är med vänner och att vänner är bra för hälsan. Jag känner mig upplyft, boostad och väldigt tacksam för att jag har så fina vänner.

I detta inlägg vill jag berätta om varför fina vänner är bra för din hälsa.

Därför är vänner bra för hälsan

  • Vänner ger dig mening och sammanhang. Tillsammans med våra vänner känner vi oss meningsfulla och vi har en plats som betyder något med dem. För egen del är jag så glad för att jag och mina vänner har hållit ihop sedan lågstadieåldern och jag är säker på att vi kommer vara vänner så länge vi lever. Särskilt på ålderns höst tror jag att vännerna kommer vara avgörande för hälsan.
  • Bra vänner lyfter ens humör. Om du är nedstämd och ledsen kan en vän trösta dig och hjälpa dig att hitta tillbaka till glädjen igen. Det finns också studier som visar att nära relationer gör oss lyckligare generellt. Hur värdefullt är inte det?!
  • Vännerna stöttar och peppar när du behöver det. Jag gissar att du har upplevt det någon gång, att en vän ger dig stöttning och pepp. Bra vänner vet när de behöver göra det och kan göra det på ett sätt som får dig att våga ta det steg du vill våga ta.
  • Äkta vänner bryr sig på riktigt. De tycker om dig för den du är och finns för dig när du behöver det.
  • När en vän kramar dig kan du få hjälp med att komma ner i varv. Vännens kram utsöndrar nämligen lugn och ro-hormonet oxytocin.
  • Vi håller lättare formen tillsammans med vänner. Skaffa dig en springkompis eller boka upp träningspass tillsammans med en vän. Det kommer göra att det är större chans att du tar dig iväg till löpturen eller träningspasset.

Första bilden i detta inlägg är från vår resa till New York, som vi gjorde för fyra år sedan. Här kommer ett gäng bilder från vår härliga helg nu i Göteborg.Tack för att ni finns Marie, Anne och Linda!

>>> Läs också detta inlägg om goda relationer. <<<

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.