Mammaträning med bebis

För mig, som har träningen som en så naturlig del av livet, har det alltid varit enkelt att få till min mammaträning med bebis i hemmet. Jag gjorde det med de två stora barnen när de var bebisar och jag gör det nu med min 9-månaders bebis. Det handlar främst om att prioritera det. Utöver det finns det en del tips för att få till träningen. Här delar jag med mig av dem.

Mammaträning med bebis – mina tips

Att ta hand om en bebis tar mycket tid och det kan ibland kännas svårt att få till en lucka för egentid eller egen träning. Men om du tar till dig av tipsen nedan hoppas jag att du kommer känna att träningen är möjlig.

Träna där bebisen är

När jag kör mina hemmaträningspass gör jag dem i närheten av bebisen. När hon var mindre kunde hon ligga i ett babynest eller sitta i sin babysitter och titta på. Nu när hon är större och kan krypa brukar hon oftast hänga i babygymmet medan jag tränar.

Med en krypande bebis får man såklart vara beredd på att jaga rätt på bebisen mitt i träningspasset. Men det kan du ju se som lite extraträning!

Träna med bebisen

Ibland låter jag bebisen vara med i träningspasset. Hon får då agera min vikt eller sitta bredvid och dra i mitt hår medan jag gör liggande övningar. För att det ska fungera att ha med bebisen som vikt i passet gäller det att hen är mätt, pigg och nöjd. Här har jag skrivit mer om träning med bebis – vad man kan träna och hur.

Tips på övningar som fungerar att göra med bebisen som vikt:

  • Knäböj med bebisen i famnen
  • Utfall med bebisen i famnen
  • Axelpress ovan huvudet med bebisen i händerna
  • Situps och andra bålövningar med bebisen på magen
  • Höftlyft med bebisen på höften
  • Jägarvila med bebisen i knät

Ha inte för höga träningsambitioner

När du tränar med din bebis måste du såklart sätta bebisens behov i första hand. Du måste vara beredd på att avbryta passet och att anpassa passet. Ha därför inte några höga ambitioner med de träningspass du tränar tillsammans med din bebis. Tänk att det viktigaste är att det blir någon slags träning.

Passa på när bebisen sover

Imorse tränade jag ett tabatapass i vardagsrummet innan bebis hade vaknat. Om hon hade vaknat hade hon fått vara med och kolla på, men nu sov hon gott under hela träningspasset. Att få till sådana träningspass medan bebisen sover är skönt mellan varven. Om det inte fungerar att göra det på tidig morgon kan det vara smart att passa på att träna medan bebisen sover på dagen. Varför inte gå en runda med barnvagnen först så att bebisen somnar och sedan träna ett pass utomhus?


Vår lilla 9-månaders vid gårdagens cirkelträning.

De pass jag tränar tillsammans med henne är de mysigaste passen jag vet. Vi ser till att klämma in många kramar och pussar mellan övningarna.

Lycka till med din mammaträning!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.