Jag tror säkert att du också är med på att vårt mående inte bara beror på en sak, utan det är flera delar i livet som spelar in för att vi ska ha hälsan och må bra. I detta inlägg visualiserar jag detta med hjälpa av hälsohjulet. Det är en modell som inkluderar alla dimensioner av vårt välmående.
Hälsohjulet med åtta delar
Det finns några olika varianter av det holistiska hälsohjulet. Utifrån dem har jag tagit fram min egen modell av det. Oavsett vilket hälsohjul du utgår ifrån är det en modell som representerar människans hälsa och välbefinnande som ett samspel mellan flera olika aspekter. I hälsohjulet finns både de fysiska och psykiska aspekterna av livet med. Varje del i hjulet är lika viktig för att skapa balans och harmoni i livet.
Kost
Din kropp behöver näringsrik mat för att må bra. Om du de flesta av gångerna äter mat som är tillagad från grunden och som i det stora hela innehåller nyttiga och näringsrika livsmedel kommer du väldigt långt på det.
Självklart kan du unna dig att äta mer onyttig mat eller snacks ibland, men tänk att minst 80% av det du äter ska vara bra mat.
Träning
Det är viktigt att komma upp i puls några gånger i veckan samt att styrketräna. På vilket sätt du väljer att göra det spelar mindre roll. Det viktiga är att du gör det. Genom att vara aktiv med träning åtminstone tre gånger i veckan säkerställer du att både kropp, hjärna och ditt psykiska mående har så bra förutsättningar att må bra som möjligt.
Vardagsmotion
Utöver att träna behöver du röra på dig varje dag i form av vardagsmotion. Se till att promenera minst ett par gånger per dag. Välj alltid trapporna istället för hissen eller rulltrappan. Och sätt gärna ett stegmål för varje dag.
Att bli stillasittande under längre perioder är riktigt dåligt för vår hälsa. Ta för vana att resa dig upp och gå en sväng efter att du har suttit ner i 45 minuter.
Sömn och avkoppling
Att få tillräckligt med sömn är en väldigt viktig hälsofaktor. Det är individuellt hur många sömntimmar per natt vi behöver så du behöver hitta till de antal timmar du behöver. Om du har svårt för att sova kan det ha att göra med att en eller fler av de andra delarna i hälsohjulet inte är optimal. Försök att se över det i sådant fall.
Utöver ordentligt med nattsömn är det viktigt att få regelbunden tid för avkoppling. Ingen av oss mår bra av att köra på i 100% hela tiden. Ge dig själv en stund av vila mitt på dagen eller några stunder när du sitter ner och bara andas.
Sociala relationer
Det är inte alltid det nämns i hälsosammanhang, men faktum är att sociala relationer är bland det viktigaste för oss för att vi ska må bra. Se till att vårda dina relationer och umgås med vänner och familj så ofta som du mår bra av.
Stress
Att låta bli att stressa kan vara svårt. Och till viss del är stress bra för oss. Men den långvariga stressen, som ligger och trycker konstant, är inte bra för oss. Om du befinner dig i ett läge där du har konstant stress behöver du göra någonting åt det. Annars är risken att stressen bryter ner din kropp och ditt mående totalt.
Alkohol
De två sista delarna i hälsohjulet hör visserligen till kosten, som jag redan har berört. Men eftersom både alkohol och koffein är så pass starka livsmedel vill jag nämna dem separat. Det är självklart inga konstigheter att ta ett glas vin eller öl ibland, men det kan vara direkt farligt för din hälsa om det blir för mycket och för ofta.
Koffein
Min sista punkt, koffein, tror jag inte alla håller med mig om. Eftersom jag själv mår så mycket bättre av att inte dricka kaffe vill jag lyfta den. För vissa kan det fungera fint att dricka ett par koppar kaffe om dagen medan andra påverkas direkt negativt av det. Koffeinet är starkt beroendeframkallande och det har en stressande inverkan på kroppen.
Om du lever ett stressat liv och har svårt att komma till ro eller finna balans är min starka rekommendation att du slutar dricka kaffe. Koffeinet från det stressar sannolikt upp ditt nervsystem ännu mer och är motsatsen till behjälplig för dig i ditt jobb att finna balans i livet.
Genom att hitta ett upplägg där samtliga av dessa åtta råd finns med har du alla möjligheter till att vara hälsosam. Pressa dig inte för hårt, utan var snäll mot dig själv och försök att hitta till en bra balans.
Ett bra tips är att regelbundet reflektera över de olika delarna i hälsohjulet. Då akan du identifiera områden som behöver mer fokus och därigenom skapa en mer balanserad livsstil. Det kan också vara klokt att sätta upp konkreta mål för varje del i hälsohjulet och arbeta systematiskt mot dessa mål.
>>> Om du vill läsa mer inom ämnet har jag tidigare skrivit detta inlägg om en hälsosam livsstil. <<<
Lycka till!