Visste du att medelålders och äldre personer som inte kan stå på ett ben i tio sekunder eller mer löper hela 84 % större risk att dö i förtid? Det här är något som en internationell studie har visat, och det kan kännas både oroande och tankeväckande. Här får du kolla på vad du kan göra för att undvika denna stelhet.

Därför drabbas vi av stelhet
Balansen försämras ganska snabbt när vi blir äldre, och det påverkas inte bara av åldern i sig utan också av inaktivitet. En försämrad balans kan vara ett tecken på att kroppen inte mår bra och att rörligheten har minskat.
Att vi blir stelare med åldern har med flera saker att göra:
Kollagen är ett protein som finns i leder, muskler och bindväv och som hjälper till att hålla kroppen smidig. Med åldern minskar produktionen av kollagen, vilket gör att lederna blir stelare och mindre flexibla.
Redan efter 30-årsåldern börjar muskelmassan gradvis minska om vi inte aktivt tränar för att motverka förlusten. Svagare muskler innebär mindre stöd för lederna, vilket kan bidra till stelhet.
Blodcirkulationen blir sämre för vissa med åren, vilket gör att muskler och leder inte får tillräckligt med syre och näring. Detta kan leda till stelhet och en känsla av tyngd i kroppen.
Ledvätskan fungerar som ett smörjmedel i lederna och hjälper till att minska friktionen vid rörelse. Med åldern minskar produktionen av denna vätska, vilket kan göra att lederna känns torra och stela.
Med åldern minskar elastinet, vilket är ett protein som ger vävnader deras elasticitet. När den minskningen sker blir senor och ligament mindre flexibla och bidrar därmed till stelhet.
Gör detta för att undvika stelhet
Det positiva i sammanhanget är att vi själva kan påverka vår balans och rörlighet. Genom regelbunden träning kan vi behålla balansen och därmed minska risken för att råka ut för skador och ohälsa längre fram i livet. Träning som inkluderar både rörlighet, styrka och balans är därför extra viktig ju äldre vi blir.
För att förbättra din balans kan du till exempel:
- Träna yoga eller pilates, som stärker coremuskulaturen.
- Göra balansövningar som att stå på ett ben medan du borstar tänderna.
- Inkludera styrkeövningar för benen, som utfall och knäböj.
- Träna på att gå på ojämnt underlag, som i skogen eller på en gräsmatta.
Att ta hand om sin kropp genom rörelse är en investering i framtiden. Det handlar inte bara om att leva längre utan också om att leva ett aktivt och rörligt liv med god livskvalitet.
På bilderna är jag på en sandstrand på Orust och tränar rörlighetsstyrka där. Jag tänker fortsätta träna rörlighet och balans samt annan typ av träning så länge jag lever. Jag gör det både för att må bra nu och för att leva länge. Hoppas att du tänker likadant?!