Colting om socker

Podcast och kettlebellsträning (6)

När jag kom hem från förskolepromenaden i förmiddags hade jag egentligen lite datorjobb att göra. Men eftersom solen sken och det var så skönt att vara ute så beslöt jag mig för att stanna kvar utomhus istället. Datorjobbet får vänta tills ikväll och istället tränade jag ett kettlebellspass på altanen samt rensade ogräs i syrénhäcken. Smilla sov sött och länge i vagnen så vi kunde vara ute en bra stund.

Under tiden som hon sov och jag gjorde allt det där andra lyssnade jag på podcasts. Jag betade av ett par sommarpratare från i somras och lyssnade också på senaste avsnittet av podden Coltings nakna sanning. Har ni lyssnat på den? Ett hett poddtips annars! Avsnittet jag lyssnade på idag handlade om socker och gav mig lite nya kunskaper gällande detta livsmedel, som är så svårt att låta bli att äta, men som inte gör oss något gott hälsomässigt. Jag fick mig några sanningar levererade, som jag tänkte ta upp här.

Podcast och kettlebellsträning (12)

Värt att veta om socker:

  • Vi svenskar äter 17 kilo godis per person och år, om inte mer. – Egentligen inget nytt för mig och det var heller inte detta som Colting lade störst vikt vid. Att vi unnar oss njutningar som godis, läsk och glass när det är fest eller helg är inte det som är farligast för oss. Det är det dolda sockret, som finns i livsmedel som yoghurt, flingor, bröd, skinka, halvfabrikat m.m. som vi får i oss för mycket av och som inte gör oss gott i längden.
  • Vi svenskar dricker 1,7 liter läsk i veckan!
  • Alla slags sockerarter redovisas inte i statistiken och därför får vi inte rätt information om hur mycket socker vi äter när vi tar del av de undersökningar som har gjorts. Man vill dölja hur mycket socker som faktiskt förekommer i den mat som vi köper. Vi äter alltså så mycket mer socker än vi tror.
  • Det som anses vara ”vanlig mat” idag är sådant som falukorv, pulvermos, fiskpinnar och andra hel- och halvfabrikat, produkter som innehåller en hel del socker. – För mig är det verkligen inte vanlig mat och jag har svårt att förstå att man väljer att äta det före mat som man lagar från grunden. Tidsbrist? Dåligt med pengar? Det räcker inte som ursäkter, tycker jag. För det går att laga god och billig mat, som går snabbt och är långt mer näringsrik än det som svenska folket menar är ”vanlig mat”.
  • Innan 1997 fanns det inte någon filmjölk som bestod av annat än just filmjölk. Idag svämmar ju hyllorna i butikskylen över av fil och yoghurt med tillsatt socker av olika slag.
  • Socker är väldigt tacksamt att sälja då det är den billigaste tillsatsen. Det galna är att priset för lösgodis har stått stilla sedan 1985! Under tiden har priset för sådant som grönsaker, frukt och bär ökat successivt.
  • Sockermissbruk anses inte vara en diagnos. ”Det är något påhittat.”

minska-sockersugOm du vill hitta mer inspiration när det kommer till att äta sött och samtidigt undvika socker vill jag tipsa dig om min webbkurs Sött utan socker. Med hjälp av den kan du hitta till ett mer balanserat förhållande till socker och minska ditt sockersug.

>>> Här får du mer information om kursen och kan också köpa den <<<

4 Kommentarer
  1. Jag förstår inte heller det där. Det kommer inte in halvfabrikat i mitt hus, så är det bara. Jag använder typ inte ens frysta blandade grönsaker eftersom jag får för mig att det är skit i dom. Var på en dejt med en kille en gång, vi pratade om mat och han sa att han gillade att laga (?) mat, han åt mycket just fiskpinnar och annan skit. Det blev bara en dejt. haha. 😉

  2. Halvfabrikat är inte förstahandsvalet men jag förstår stressade personer med ex. många barn. Jag undviker också det så långt som möjligt men samtidigt gillar jag inte att ge folk dåligt samvete för att ibland välja de snabba alternativen. Man dör ju inte av socker, men är medveten om att det är lätt att bli beroende om man har tendens för det. Sockermissbruk finns, precis som ortorexi, något som Jonas Colting tidigare hävdade att inte fanns.

    Med detta vill jag inte ”klanka ner” på Colting eftersom jag vet hur svårt det är att förstå sig på ätstörningar om man själv inte lider av dem, & jag tycker han gör mycket bra saker även om jag inte håller med om allt. Det ÄR sjukt att socker ska tillsättas i mat för att öka suget.

    Oj, vad långt jag skrev. Ville mest skriva tack för pod-tipset! Den ska jag ladda ner eftersom promenader nästan är det enda jag kan ta som motion just nu 🙂

    Kram

    1. Visst, Colting är extrem ibland, men han har ändå många bra poänger. Han säger själv i podden att han äter godis och faller dit för sockerbegäret han med, men att det är hemskt att det får finnas så mycket dolt socker i produkterna vi köper. Många tänker nog inte på att det hel- eller halvfabrikat de köper och äter faktiskt består så pass mycket av denna billiga tillsats.

      Klart att man måste ta till dessa halvfabrikat ibland, men jag önskar att fler gjorde det mer sällan och inte som standard.

      Hoppas att du kommer gilla podden under dina promenader!

      Kram

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.