Visste ni att ungefär 25 % av alla ekologiska grönsaker slängs redan innan de kommer till butikerna? Detta för att det har bestämts att bananer, rödbetor och morötter ska se ut på ett visst sätt.
Visste ni att mer än 70 % av alla ekologiska värphöns bränns som biogas eller blir minkfoder när de har slutat värpa? Det blir nästan en miljon ekologiska värphöns per år.
Visste ni att hundratusentals ton med prima svenska köttben kastas som avfall varje år? Det är bara det kött som är lättlagat som säljs. Resten slängs bort.
Det här är naturligtvis helt hemskt och det tycker också Scandinavian Organics. För att göra någonting åt det köper de in grönsaker, som annars skulle ha slängts, och gör grönsaksbuljong av det. De tar hand om värphöns och de gör pannbiffar, köttbullar och köttfärs av kött som annars skulle ha gått till spillo.
Företaget fick Ekostjärnan 2015 och de är de väl värda, tycker jag! Ett riktigt bra exempel på ett företag som gör gott. Tack för tipset Anki! Det var nämligen i senaste avsnittet av Mat och marginaler (ett mycket bra sådant som handlar om ortorexi) som Anki Sundin tipsade om detta företag.