Visst finns det många goda müslisorter på marknaden nu, som både är nyttiga och fullproppade med viktiga näringsämnen. Men hur många jag än provar så är det den hemgjorda müslin som jag gör som är godast av dem alla. Lika bra att göra en stor sats när jag ändå håller på, tänkte jag idag och satte igång.
Originalreceptet kommer från någon av Fredrik Paulúns alla receptböcker. Jag gör receptet olika varje gång, beroende på vad jag har hemma och vad jag är sugen på. Här kommer receptet på hur jag gjorde müslin idag, i en sats. Eftersom jag satsade stort gjorde jag säkert det tredubbla av satsen denna gång.
Hemgjord müsli
1 sats
200 gram fiberhavregryn
200 gram rågflingor
100 gram torkade katrinplommon
100 gram torkade aprikoser
1 msk kanel
1 msk kardemumma
1-2 mask rapsolja
150 gram hasselnötter och sötmandlar
½ dl psylliumfrön
½ dl linfrön (gärna krossade)
½ kokosflingor
Sätt ugnen på 225 grader. Häll upp havregryn och rågflingor på en plåt. Skär den torkade frukten i mindre bitar och strö över på plåten. Häll på kanel och kardemumma samt rapsolja. Ställ in i ugnen at rostas i fem minuter.
Under tiden hackar du nötter och mandlar. När fem minuter har gått häller du även dem på plåten. Ställ in i ugnen i ytterligare fem minuter.
När müslin har rostats klart strör du över psylliumfrön, linfrön och kokosflingor.
Låt svalna och häll upp i fina, tätslutande burkar.
Älskar min köksmaskin från Philips, som är både matberedare, mixer och hackare. Nu använde jag den för att hacka nötterna och mandlarna. Och oj, vad snabbt och enkelt det gick!
En plåt full med god müsli på svalning. Älskar doften av kanel, kardemumma och annat gott som sprider sig i köket närman gör denna müsli.
Annat man kan smaksätta den med om man vill är torkade gojibär, äpplen eller russin, nötter som valnötter, paranötter, cashewnötter eller pistagenötter och frön som solrosfrön, pumpafrön eller sesamfrön.
Blev en stor burk och en mindre burk full med müsli. Kommer ta med mig en burk till jobbet så att jag har min goda müsli där när jag ska äta frukost.
Självklart var jag tvungen att provsmaka müslin direkt. Ett glas med kall fil och fortfarande varm müsli fick det bli. Mmm, gott!
Hemmagjord musli är ju så gott, älskar dofterna som blir! 🙂
Härligt är det! 🙂
Jag håller med dig, hemmagjord müsli är det bästa. Jag har sparat ditt recept och kommer definitivt prova det.KramarLene
Kul. Gör det!Kram
Hej! Hur gör du texten på dina burkar? Använder du någon typ av skrivmaskin som skriver ut klistermärken? Vet du var de finns att köpa isådanafall?:)
Hej Matilda
Det jag använder är en liten ”apparat” som jag köpt på Panduro Hobby för länge sedan. Borde finnas liknande att hitta där. 🙂