![]() |
Rabarberpaj – denna gång sötad med stevia |
På vägen till jobbet lyssnade jag på ett gammalt avsnitt av Kropp och Själ, som sänds i P1 och också går att lyssna på i poddformat. Det här avsnittet hette ”Suget efter sött” och handlade om sockerberoende och sötningsmedel.
Jag tror absolut att man kan vara sockerberoende och som de menade i programmet är det ungefär 10% av befolkningen som är sockerberoende eller har anlag för det. Är man det kan det vara klokt att undvika sött helt. Men för oss flesta fungerar det att äta socker utan att det påverkar oss så mycket. Dock tycker jag att man ska tänka på att inte stoppa i sig det för jämnan. Gällande sötningsmedel är meningarna olika. Jag äter eller dricker ytterst lite sötningsmedel och tycker det känns bättre att ta till socker om jag ska ha något sött. Men visst händer det att jag bakar med stevia eller dricker en lightläsk ibland. Allra bäst är ändå att äta sött i helt naturligt format, som i frukt eller bär.
![]() |
Här är jag på gång att baka en äppelpaj, sötad med stevia och på mandelmjöl istället för vanligt vetemjöl |
Lite av det som sades i programmet:
- På 1700-talet åt vi svenskar mindre än ett halvt kilo socker per år. På 1970-talet och sedan dess äter vi cirka 43 kg socker per person och år. Det är alltså nästan ett kilo socker i veckan!
- En forskare i programmet menade att socker är en mildare form av beroende. För vissa som är extra känsliga, de ca 10% som är sockerberoende, kan detta beroende bli nog så starkt.
- Grunden i våra beroenden sitter i hjärnans belöningssystem. Välbehaget och njutningen av att äta godis är olika stor från person till person. De som känner av detta starkare har en större risk att bli beroende av socker.
- Ett sockerberoende går att likna vid ett spelberoende. Det är inte lika starkt som beroendet av narkotika eller andra droger.
- Att vänja sig av med socker kan vara väldigt svårt. Vissa människor känner ett enormt sug och kan inte ligga still tex när de slutar med socker.
![]() |
Varm choklad sötad med stevia |
- Nu för tiden är sötningsmedel vanligt. Stevia, som är det nyaste sötningsmedlet på marknaden, ger söt smak utan kalorier. Den påverkar inte blodsockernivån och är naturligt växande och ej artificiellt framställt, som andra sötningsmedel. Stevia har en annan smak än socker. Jag tycker själv att stevia har en konstig eftersmak, som jag inte gillar. Som ni ser på bilderna använder jag stevia ibland när jag bakar eller vill dricka något sött, men jag tycker att det blir godare med vanligt socker.
- Den söta smaken från sötningsmedel triggar aptit och hunger. Personer som äter och dricker mycket sötningsmedel har en högre vikt än de som inte gör det. Kroppen reagerar starkare på sötningsmedel än på socker. Det går snabbt upp till hjärnan.
- Något som nämndes avslutningsvis i programmet var 80/20-regeln, den regel som jag lever efter och starkt förespråkar. Om man tänker på vad man äter ca 80% av måltiderna och ser till att de är hälsosamma och balanserade så finns det utrymme för att äta annat, utan att tänka så mycket på vad man äter, de övriga 20 procenten.
Det är intressant det där med socker och sötningsmedel. Det går verkligen delade meningar och tur är väl det, så man har något att diskutera 😉 Jag gillar socker men har kommit på mig själv med att t.ex tycka bättre om Cola Zero än vanlig Cola, och det beror inte på vilken typ av socker eller hur många kalorier det är. Smaken är helt enkelt bättre 🙂
Jag är också en sådan som gillar smaken på lightläsk bättre än vanlig läsk. Men det är nog för att jag är van vid att dricka den mer. Tidigare drack jag läsk ibland (nu väldigt sällan) och då valde jag alltid lightvarianten.
Kommentaren ovan skulle vara från den här adressen 😉