Min kollega Matteo brukar hävda att jag alltid äter avocado för att jag ofta har det i matlådan. Det är förvisso sant att jag ofta äter det, men långt ifrån alltid. Jag skulle däremot gärna äta det alltid för det är bland det godaste som finns tycker jag.
I morse åt jag en smaskig frukost: tyskt grovt solrosbröd med lite LättKesella som ”smör”, kalkon, avocado och tomat ovanpå. Mums! Till det åt jag ett äpple skuret i bitar med MiniKeso och kanel.
Avocado är supernyttigt. Det är förvisso fett, men det är det nyttigaste fettet som man kan äta. Och man behöver fett för att kunna förbränna fett. För några år sedan var jag supernojig med att äta fett. Jag åt nästan aldrig fett och om jag gjorde det så var det i extremt små mängder. Jag trodde att det var fett som man gick upp i vikt av. Nu vet jag bättre. Visst kan man gå upp i vikt av att äta fett, men då måste man äta ganska stora mängder och det totala kaloriintaget måste överstiga det man förbränner. Enligt Livsmedelsverket ska ca 30% av ens dagliga intag bestå av fett. Det som är allra viktigast att tänka på är att man äter rätt sorts fett. Ät feta livsmedel såsom oljor, feta fiskar, nötter och avocado, som består av enkelomättade eller fleromättade fetter. De fetter som inte är bra att äta är mättade fetter, härdade fetter och transfetter. De hittar man i animaliska produkter som kött, smör och grädde, i kakor, glass, såser osv.
Med andra ord så kan jag lugnt mumsa vidare på min älskade avocado. Och min kollega Matteo borde ta åt sig och se till att också äta en avocado då och då. Jag åt faktiskt avocado till lunch också. Det blev fläskfilé och ris till lunch och till det gjorde jag en röra av MiniKeso, en halv tomat, en halv avocado och kryddor. Det blev väldigt gott!