Hur svårt kan det vara?

I morse läste jag en artikel i Metro, som handlade om det faktum att träningshypen efter nyår snart är över och folk kommer alltmer sällan till gymmen.

Det är samma visa varje år. Veckan efter nyår massinvaderas gymmen med nya medlemmar som vill teckna kort och börja träna på allvar. Det har avlagts nyårslöften till höger och vänster, det har ritats upp planer på hur man ska börja träna och hur ofta och man har lovat sig själv att detta år ska bli året då man kommer igång med träningen på allvar.

Under januari och februari är det fullt med folk på träningsanläggningarna, men redan i slutet av februari och mars börjar det trappas av och allt färre av de nytillkomna medlemmarna visar sig på gymmet. Det kommer alltså märkas ganska snart på gymmen att det inte är lika många som kommer dit och tränar längre.

Jag kan inte förstå hur svårt det kan vara att hålla sig till sina träningslöften och träningsmål som man har satt upp. Beror det på att många är alldeles för optimistiska med sina målsättningar, så att det känns som en omöjlig uppgift att leva upp till dem efter ett par månader? I sådant fall skulle jag vilja säga till er att det är absolut är mycket bättre att träna en eller två gånger i veckan än att inte träna alls. Lägg din målsättning på en rimlig nivå! Träna en gång istället för att tro att du kommer hinna träna fyra-fem gånger varje vecka.

En annan anledning kan vara att man inte satsar på en träningsform som man tycker är rolig. Man kanske bestämmer sig för att börja styrketräna för att man har hört att det ska vara bra, men man tycker att det är riktigt tråkigt. Om man fortfarande tycker att det är riktigt tråkigt, efter att ha provat det i ett par månader, tycker jag att man ska tänka om. Satsa på en träningstyp som du tycker är rolig. Då är chansen mycket större att du kommer hålla fast vid din träningsplan.

Vad kan det annars bero på att så många ger upp sina träningsplaner så snabbt? Att man väljer att prioritera annat, att man inte ser de resultat som man trodde skulle komma, att de träningskompisar som man hade i början av året har slutat träna… Det finns säkert fler orsaker än så. Men jag tror att väldigt mycket har att göra med att man har satt upp för höga och orealistiska träningsmål från början. Så mitt råd till er är: Sätt upp realistiska träningsmål, sätt upp delmål som du kan boka av steg för steg så att du känner att du faktiskt har uppnått något och framför allt satsa på en träningsform som du gillar. Träning ska vara kul och glädjefyllt! Annars förstår jag att det är svårt att motivera sig till att fortsätta med det.

Har ni andra förslag på vad som kan vara orsaker till att man slutar med träning? Och vad kan man göra för att ta sig tillbaka och få tillbaka träningslusten?

2 Comments
  1. Jag håller med, dock är det vanligt att folk som inte tränar ofta ”Nu jä1!”#¤#¤ ska det bli beach (år), bara fokus på kortsiktigt mål brukar i regel inte funka. Inte om man inte tränar innan, men som du säger är realistiska förväntningar/mål bra, men många gånger om man inte vet- blir det för stora löften som man inte kan hålla. Inte ovanligt att gymmen kryllar med folk i januari som sen tunnar ut rejält med tiden.

  2. jag tror oxå folk går ut för hårt! och i början kanske tränar emr än de egentligen har lust till.- är man inte van att träna och heller inte äääääääälskar att träna, så kanske man mer ska se det sommotion och då räcker 2-3 gånger i veckan, och det har alla definitvt tid med =)

Leave a Reply

Your email address will not be published.