Ännu ett tjockisprogram: Älskling, du har blivit en tjockis!

Det finns en mängd program på TV som handlar om tjocka människor som försöker gå ned i vikt: Biggest Loser, Du är vad du äter, Tjockholmen, I form med Anna Anka… o.s.v. Nu har ännu ett tjockisprogram börjat: Älskling, du har blivit en tjockis!. Första avsnittet sändes i måndags på TV3. Jag såg det igår på TV3play.

Åsa i veckans avsnitt

Vad skiljer då detta nya tjockisprogram från alla de andra? Inte så mycket, enligt mig. Upplägget är detsamma: en överviktig person får professionell hjälp för att lyckas gå ner så mycket som möjligt i vikt under några veckor. Personen framställs som väldigt osund, tjock, lat och med extremt dåliga matvanor. Man får se personen sitta i soffan och proppa i sig onyttig mat, snacks och godis. Under programmets gång kämpar personen med träning och nya matvanor. Det går sådär. Personen slarvar ibland och kan inte hålla sig helt till den nya livsstilen. Men när de där veckorna har gått har den överviktiga personen trots allt lyckats gå ned en massa kilon.

Precis så var det i veckans avsnitt av Älskling, du har blivit en tjockis!. Det som är annorlunda i den här programformen är att det är den överviktiga personens partner som peppar och coachar under dessa veckor som viktnedgången pågår. Jag hoppas att det innebär en större chans för den överviktiga att hålla fast vid sin nya livsstil när nu partnern är så involverad.

Jag tror säkert att många par känner igen sig i det här; att en eller båda har gått upp mycket i vikt sedan de träffades. Och jag tycker att det är mycket bra att de tar tag i det. Men som vanligt är jag skeptisk till att det ska behöva ske en så hysteriskt snabb viktnedgång under dessa TV-veckor. Det hade varit bättre om vi hade fått följa paret under ett års tid istället och att satsningen då skulle vara att sakta men säkert ändra livsstil för att må bättre och på köpet bli av med de onödiga extrakilona sakta men säkert.


Har du sett programmet?

Bild: TV3.se
8 Comments
  1. Jag orkar inte se på TV längre. Var sjukt länge sedan jag satt och tittade (vi pratar flera månader, kanske mer än ett år). Tycker man hittar det man vill se på nätet. Och nyheter får man ju där med.:)Tack snälla och ha en underbar påsk du med. Kram

  2. Japp, jag såg det. Förstår inte hur likgiltiga en del kan vara och lata. Att sedan ens partner går med på att bli behandlad så är än mer konstigt. Balans och diciplin borde finnas mer i människors liv. Ha en fin påsk :)Carolina

    1. Visst är det märkligt att hennes partner har stått ut i alla år med att vara den som jobbar och sköter hela hushållet medan hon bara satt på soffan och åt. Inte speciellt jämställt!Hoppas att hon har bättrat sig nu efter programmet.Ha en fin påsk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.