När det igår kom in ett rejält regnoväder blev jag sugen på att baka. När jag sedan satte igång att baka hade det hunnit sluta regna och solen sken. Men det var ändå mysigt att spendera eftermiddagen i köket bakandes detta saftiga och nyttiga morotsbröd.
Jag hittade receptet hos Frida, men modifierade det lite efter vad vi hade hemma. Här kommer receptet på mitt morotsbröd.
Saftigt och nyttigt morotsbröd
ett bröd
- 2 dl mandelmjöl
- 2 dl dinkelmjöl, fullkorn
- ½ dl kokosmjöl
- 1 dl hela linfrön
- ½ dl sesamfrön
- ½ dl solrosfrön
- 3 dl rivna morötter
- 1 tsk bikarbonat
- 6 ägg
- 2 dl vatten
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vi hade inga brödkryddor hemma annars hade jag haft i 2 teskedar av det också. Det hade gett brödet en ännu godare smak.
Riv ner morötter. Vispa ägg och vatten i en annan skål och rör i det med det andra så att allt blir till en kladdig smet. Låt svälla i ca 10 minuter.
Grädda i en smord brödform i 30-40 minuter. Känn med en sticka att brödet inte är kladdigt innan du tar ut det.
Låt brödet svalna på ett galler. Skär sedan upp det och njut det med smör och ett gott pålägg. Jag åt av det till dagens frukost med ost och grönsaker. Gott!
När jag ändå var igång och bakade igår gjorde jag även en kladdkaka. Hade den 17 minuter i ugnen och då blev den så där perfekt kladdig och god.