Chiasylt hallon – recept

Chiasylt (5)

Som jag skrev om häromdagen går ju chiafrön att använda till så mycket mer än att göra pudding eller gröt av. Något som jag har tänkt göra ett bra tag nu är chiasylt och igår slog jag slag i saken. Det blev två burkar chiasylt hallon, alltså chiasylt med hallonsmak. Gott, hälsosamt och enkelt att göra!

Chiasylt (6)

Jag hämtade inspiration från Hannas recept, men tyckte inte att sylten blev tillräckligt söt. Så jag sötade med banan. En sådan här burk håller i ca en vecka i kylskåpet. Vet man med sig att man inte kommer äta upp den så snabbt fungerar det ju att frysa in den.

Smaken på min chiasylt var som sagt hallon. Men det går ju att byta ut den mot andra bär eller frukt istället. Ta det som du är sugen på!

Chiasylt (9)

Chiasylt hallon

två små burkar

  • 4,5 msk chiafrön
  • 2 dl vatten
  • 2 dl hallon
  • 1 krm vaniljpulver
  • ev. 1 tsk agavesirap
  • en banan

Börja med att blanda chiafrön och vatten i en bunke. Se till att vattnet täcker fröna och låt stå en stund. När konsistensen är geléaktig kan du fortsätta med att mixa ner hallon, vaniljpulver, eventuellt agavesirap och banan.

Häll upp i burkar och servera till exempelvis pannkakor, våfflor, kvarg eller ha lite i din smoothie.

Chiasylt (10)

Mums tillsammans med vispad grädde på banan- och jordnötspannkaka!

5 Comments
  1. Du är så inspirerande! Detta ska jag absolut testa nu i helgen! Och jag och sambon gillade chiagröt med vaniljpulver – en höjdare! Jag gillade även kanel och kardemumma men det var mindre populärt hos sambon. Tack för dina grymma tips!

Leave a Reply

Your email address will not be published.