Veganmat

Gröna soppor och smoothie bowls (16)

För ett tag sedan fick jag hem receptboken Gröna soppor & smoothie bowls, skriven av Ola Lauritzson och Marlene Gustawson. Det är en bok med recept på vegetariska soppor, smoothies och olika tillbehör, som är gluten- och laktosfria. Och helt utan tillsatt socker.

Igår kom min syster över till oss på lunch och då passade det bra att laga från den boken. Hon har nämligen börjat med att äta endast vegansk mat under en 30-dagars period. I och med att den vegetarianska maten i boken inte innehåller laktos är den så gott som vegansk också. Så det fanns mycket att välja på till vår lunch.

Gröna soppor och smoothie bowls (2)soppa och frökex (2)

Det fick bli en avokado- och spenatsoppa, som jag serverade med fröknäcke och hummus gjord på vita bönor. Jag följde recepten i boken i det stora hela, men lade till och drog ifrån lite efter vad vi hade hemma. Här kommer recepten på det jag lagade till lunchen.

Soppan smakade bra och hade en krämig, härlig konsistens. Jag kryddade med ganska mycket salt och peppar för att den skulle få en god smak.

Avokado- och spenatsoppa

4 portioner

 • 2 gula lökar
 • 2 vitlöksklyftor
 • 200 gram babyspenat (ca 2 stora nävar)
 • 1½ liter vatten
 • 2 tsk grönsaksbuljongpulver
 • ½ kruka basilika
 • 3 avokados
 • 1 msk citronsaft
 • salt och svartpeppar
 • solrosfrön till toppingen

Hacka lök och vitlök och fräs i olja tillsammans med spenaten i några minuter. Koka upp vatten och buljong i en separat kastrull/gryta. Tillsätt lök, vitlök, spenat och basilika. Ta av den från plattan efter några minuter.

Gröp köttet ur alla avokados och lägg ner i soppan tillsammans med citronsaften. Mixa soppan med en stavmixer och smaka av med salt och svartpeppar.

Häll upp soppan i skålar och toppa med solrosfrön.

Gröna soppor och smoothie bowls (1)

Förutom soppor finns det ett kapitel med bröd, granola och röror i boken. Den hummus jag gjorde är egentligen tänkt att vara med kikärtor, men då vi inte hade det hemma tog jag vita bönor istället.

Gröna soppor och smoothie bowls (7)

Hummus

 • en burk/ett paket kikärtor eller vita bönor
 • 1 vitlöksklyfta
 • 2 tsk spiskummin
 • 1 msk olivolja
 • 1½ msk citronsaft
 • 1½ msk tahini
 • ca ½ dl vatten
 • salt och peppar

Skölj kikärtorna/bönorna och häll dem i en mixer. Pressa ner vitlöken och tillsätt resten av ingredienserna. Mixa hummusen slät. Späd eventuellt med mer vatten om det behövs. Smaka av med salt och peppar

soppa och frökex (3)

Jag gör fröknäcke eller frökex periodvis då jag tycker att det är en trevlig omväxling till vanligt knäckebröd. I förrgår bakade jag en omgång och receptet hämtade jag också från boken. Perfekt att ha i en burk och smaska på med hummusen eller annat gott pålägg!

Klassiska frökex

10-15 kex

 • 2 dl hela linfrön
 • 1 dl sesamfrön
 • 1 dl solrosfrön
 • 1 dl pumpakärnor
 • drygt 2 dl vatten
 • 2 tsk brödkryddor
 • 1 tsk havssalt

Blanda alla fröer med vatten och kryddor i en bunke. Låt blandningen stå i minst en timme så att den blir en tjock smet.

Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i ungefär en och en halv timme i 100 grader. Ta ut brödet, låt det svalna och dela därefter i stora bitar. Förvara torrt och svalt.


Syster verkade gilla maten och det finns mycket mer som verkar gott att laga ur boken. Nästa recept jag är sugen på att testa är blåbärssoppa (självklart helt utan socker), jordärtskockssoppa, rucolapesto samt choklad- och avokadomousse. Visst låter det gott?!!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.