Energibollar med smak av kokos, jordnöt och chia – recept

Energibollar (3)

Inte nog med att båda barnen är sjuka. I natt drog jag också på mig en förkylning och jag vaknade med halsont och ett tungt huvud vid flera tillfällen. Var inte alls pigg i morse, men under dagen har jag känt mig lite bättre. Jag har dock märkt att mitt tålamod inte har varit det bästa idag och det har säkert med förkylningen att göra. Det har blivit några tillfällen med höjd röst till treåringen då han trotsar ganska rejält just nu och min stubin har varit alltför kort för det.

Det blir ju inte bättre av att vi har behövt hålla oss inomhus på grund av våra förkylningar. Vi gjorde dock ett undantag mitt på dagen och gick ut en stund för att få lite luft. Välbehövligt! Nu ser jag fram emot att mannen snart kommer hem från jobbet så att jag kan få lite uppbackning med barnen.

Energibollar (1)

En dag med mycket innehäng ger lite extra tid till köksbestyr och jag är inte så sjuk att jag behöver ligga till sängs. Tänkte att energibollar borde vara smart att göra för att boosta oss med. Har ni sett att Fanny är med i senaste numret av Buffé? Där ger hon tips på hur man kan baka fika med bönor och jag lät mig inspireras av hennes recept med energibars när jag gjorde en egen variant av energibollar tidigare idag.

Jag gjorde om receptet ganska mycket då jag ville ha bollar utan chokladsmak och med crunch från jordnötter och lite annat. Men, det som är detsamma som med Fannys energibars är att de är gjorda på bönor och ger bra energi från lite allt möjligt. Sötman kommer från dadlar och plommon. Kokos i tre olika former samt chiafrön bidrar med bra fetter.

Det smakade riktigt bra att äta ett par bollar till eftermiddagskaffet och förutom till fika så passar dessa ypperligt att ha med sig i väskan som ett mellanmål. Konsistensen blir så där härlig kakdegsaktig av bönorna och jag gillar verkligen att det är hela bitar av nötter och frukt i dem för lite crunch.

Energibollar (4)

Energibollar med smak av kokos, jordnöt och chia

ca 16 stycken

 • 200 g kokta stora vita bönor
 • 4 msk kokosmjöl
 • 3 msk kokosolja
 • 12 färska urkärnade dadlar
 • 2 dl havregryn
 • drygt 1 dl vatten
 • 1 dl riven kokos
 • 1 1/2 msk chiafrön
 • 1/2 dl torkade plommon
 • 1 dl jordnötter

Börja med att skölja bönorna noga. Mixa alla ingredienser utom kokos, chiafrön, plommon och jordnötter till en slät smet i mixer eller matberedare.

Lägg i en bunke och blanda med de fyra ingredienserna som är kvar.

Forma smeten till bollar och lägg upp på ett fat. Lägg gärna i kylen över natten före servering, eller frys in om du vill spara dem längre. De fungerar också att äta av direkt. Det kan jag intyga!

Energibollar (5)

Vågar du låta bli att inte testa att göra dessa?

2 Comments
  1. Jag brukar också oftast vilja ha choklad, men de här tycker jag var utsökta innan. Men jag kom faktiskt att tänka på, när jag åt dem, att det skulle göra sig riktigt bra med små chokladbitar i degen. Ungefär som i cookie dough-bitarna i glassen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.