När vi var hos Caroline och hennes familj i lördags blev vi bjudna på en god kesokaka till eftermiddagsfika. Den var rykande varm och smakade sött fastän den inte innehöll något socker eller annat sötningsmedel. Kakan påminde mycket om en ostkaka i smaken, men godare. Caroline berättade att hon bara hade keso, ägg, mandlar och vaniljpulver i och då jag var såklart tvungen att testa att göra en egen några dagar senare. Här kommer det enkla receptet på en god och nyttig variant på ostkaka: kesokakan.
Kesokaka
ca 3 portioner
- 3 ägg
- 400 gram keso
- 25 mandlar
- 1/2 tsk vaniljpulver
Sätt ugnen på 200 grader. Knäck äggen i en skål och vispa runt. Tillsätt keso, hackade mandlar och vaniljpulver. Rör om ordentligt.
Smörj en form och häll smeten i formen. Ställ in i ugnen och låt den grädda i ca 20 minuter eller tills den har blivit fast och fått en fin färg.
Den här kesokakan passar att äta som mellanmål eller fika. Jag mumsade av den igår till kvällsmål. Vill man fungerar det säkert utmärkt att äta den till frukost också.
Vispad grädde och chiasylt smakade gott till. Är egentligen bara fantasin som sätter gränsen för vad man kan äta som tillbehör till den. Testa med färska bär eller färsk frukt och kvarg, turkisk yoghurt eller glass.
Mumsfilibabba!