Lax- och parmesangratäng – recept

laxrätt text

När jag var på tjejhelg för några veckor sedan hos en av mina bästa kompisar åt vi en riktigt god laxmiddag på lördagen. Jag älskar kombinationen lax och parmesanost och just den kombon fanns i denna gratäng. Utöver det fick laxen smak av citron, spenat och grädde. Härom dagen gjorde jag en liknande laxrätt och den blev lika god som jag minns den. Vi hade ingen grädde hemma så jag tog creme fraiche istället, men det fungerade lika bra.

laxrätt (3)

Lax- och parmesangratäng

4-6 portioner

  • laxfilé på 600-1000 gram (färsk eller fryst)
  • en påse bladspenat (färsk eller fryst)
  • en citron
  • 50-100 gram parmesanost
  • 3 dl grädde eller creme fraiche
  • peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Täck en ugnsfast form med bladspenat. Lägg laxfilén på spenattäcket. Riv parmesanost och pressa en halv citron över laxen. Krydda med peppar och häll på grädde eller creme fraiche.

Ställ in i ugnen och låt den gräddas i 20-40 minuter, beroende på om laxen är färsk eller fryst från början. När den är genomstekt är maten klar.

Servera med exempelvis potatis, ärtor och citronklyftor.

laxrätt med ägg (1)

Dagen efter åt jag av laxen igen till lunch, då med löskokta ägg och hummus. Väldigt gott! När det sedan fast ännu lite rester kvar av denna laxrätt så svängde jag ihop en laxsås av den, som åts tillsammans med spagetti. Väldigt mumsigt det med, kan jag säga. Till såsen tillsatte jag mer creme fraiche samt grönsaksfond, dill och citron. Det blev en slags laxpasta av det hela. Sådan mat som jag verkligen älskar!

En annan god laxgratäng, också den med smak av parmesanost, är denna.

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.