Som jag skrev i måndags har jag ätit chiapudding till varje frukost den här veckan. Och det har inte varit tråkigt någonstans, kan jag säga. Min frukost har varit galet god varje morgon och eftersom jag har försökt variera min chiapudding har den smakat annorlunda varje dag. Tack till er som gav mig tips på chiapuddingsvarianter när jag bad om det! På så sätt fick jag till några varianter som jag inte hade kunnat komma på själv.
När jag gör mina chiapuddingar gör jag dem oftast ett dygn i förväg. Då har de gott om tid på att gotta till sig i kylen. När jag har blandat chiafröna med mjölken/vätskan ser jag till att röra ordentligt, gärna i fler omgångar, för att se till att alla fröna verkligen sjunker ner i vätskan. Den här veckan har jag använt mig av sojamjölk, kokosmjölk, naturell yoghurt samt fruktsmoothie att blanda med chiafröna. Men det fungerar också att använda vanlig komjölk, havremjölk eller mandelmjölk.
Här kommer nu min veckas alla goda chiapuddingar. Eller, vi börjar med första halvan av veckan. Blev så många bilder så jag valde att dela upp det på två inlägg. Håll till godo med måndag till torsdag så länge!
Måndag: Chiapudding med jordgubb, banan och jordnöt
- 1,5 dl sojamjölk
- 2 msk chiafrön
- 1 knivsudd vaniljpulver
- Topping: chiasylt jordgubb, banan, jordnötssmör
Den här puddingen blev lite liten för att jag skulle hålla mig mätt någon längre stund. Men god var den! Just kombinationen banan och jordnöt är oslagbar att toppa en chiapudding med. Här fick också chiasylt med smak av jordgubb ge en extra härlig touch!
Tisdag: Chiapudding med varmt äpple och kanel
- 2,5 dl sojamjölk
- 3 msk chiafrön
- en uns vaniljpulver
- 1 msk kokosflingor
- Topping: ett äpple, kanel, solrosfrön
Större portion chiapudding och lagom för att jag skulle hålla mig mätt några timmar. Topping denna gång var galet god! Jag skar ett äpple i bitar. Skalet på äpplet behöll jag eftersom det är där det allra nyttigaste sitter. Jag värmde äppelbitarna tillsammans med lite kanel i micron, full effekt i 2 minuter. De varma äppelbitarna fick toppa puddingen tillsammans med solrosfrön, som jag strödde över.
Onsdag: Exotisk chiapudding med kokos, melon, banan och jordnöt
- en halv burk kokosmjölk
- 3 msk chiafrön
- 1 msk kokosflingor
- Topping: bananmos, melonbitar, jordnötter
Att göra chiapudding av kokosmjölk hade jag inte testat innan, men det visade sig bli hur bra som helst. Denna chiapudding blev härligt krämig och med en god smak av kokos. Den här morgonen fick den lite av en exotisk touch av banan (som jag mosade), melon, mer kokos i form av flingor och jordnötter på toppen.
Torsdag: Chiapudding hallon och banan
- en halv burk kokosmjölk
- 3 msk chiafrön
- 1 msk kokosflingor
- en knivsudd kardemumma
- Topping: mosade hallon och banan, bananskivor samt hela hallon
Även denna morgon blev det en chiapudding gjord på kokosmjölk. En riktig favorit numera! Den här gången smaksatte jag härligheten med både kokosflingor och kardemumma. Jag mosade banan och hallon till en slags sylt, toppade med den samt hade på mer banan i skivor och hallon som hela bär.
Att jag ofta använder banan i mina toppingar är för att få den där härligt söta smaken till min chiapudding. De flesta frukter och bär är goda att äta till, men just bananen ger en extra god sötma.
Det var veckans fyra första chiapuddingar. Fortsättning följer.
Det är verkligen en underbar frukost! Lättgjord, hälsosam, god och går att variera på så många sätt.
Visst är det så! 😉
Oj va gott det ser ut =)
/Frida
http://matsdotter.shapemeup.se
Var det också! Lite extra gott var det på måndagen och tisdagen!