Mandelsmör – recept

Ni som är inne hos mig frekvent vet att jag har talat mig varm över hur pass enkelt det är att göra nötsmör själv. Jag har tidigare blivit lyrisk när jag har gjort mitt eget jordnötssmör och hasselnötssmör. Lika lyrisk blev jag igår när jag gjorde mandelsmör för första gången. Älskar den milda, rostiga smaken av mandelsmör och precis så gott blev det!

DSC01944

För att göra sitt egna nötsmör krävs det oerhört få ingredienser; bara nötter eller mandlar och en liten uns flingsalt samt eventuellt lite kokosolja. Utöver det är det viktigt att man har en bra mixer eller matberedare, med vassa knivar och stark motor. Man behöver nämligen mixa ett bra tag tills nötterna eller mandlarna har blivit till smör.

Mandelsmör

räcker till en liten burk

  • 200 gram mandlar
  • en uns flingsalt
  • ev. 2 tsk kokosolja

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg mandlarna på en plåt och rosta dem i ugnen i ca 5 minuter. Håll koll så att de inte bränns vid.

Ta ut och låt svalna något. Häll sedan mandlar och salt i en matberedare eller mixa. Kör igång och låt mixa tills det har bildats ett smör. Det tar sin lilla tid då mandlarna först blir till ett mjöl och när oljan i mandlarna börjar sippra ut blir de till ett smör. Stanna upp mellan varven för att ta ner mandelmjölet som hamnar på väggarna av maskinen samt för att röra runt lite.

Om det tar väldigt lång tid för mandlarna att bli till smör kan du tillsätta kokosolja för att hjälpa till på traven.

När smöret är klart lägger du det i en burk eller skål och förvarar i kylen.

DSC01946

Vad brukar ni helst äta ert mandelsmör till? Jag älskar att bre det på en knäckeskiva eller riskaka och toppa med bananskivor. Eller så är det oerhört gott att dippa äppelbitar i det. Mums!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.