Basilikapesto – recept på pesto av basilika

När det kommer till röror som pesto och hummus kan jag inte tröttna. Och det bästa är ju att det går att variera vad man har i sin pesto eller hummus i all oändlighet. Pesto gjord på soltorkade tomater, ärtor eller kronärtskocka är alla underbart goda.

Basilikapesto

Men när man har så många krukor basilika som vi har nu vore det nästan ett lagbrott att inte göra pesto på just denna smakrika, gröna och underbart goda kryddväxt. I alla fall om man älskar pesto på basilika lika mycket som jag gör. I går tog jag en av krukorna och mixade till en snabb grön pesto.

Peston gick snabbt att göra just för att jag inte rostade nötterna, eller fröna som jag använde den här gången. Jag bara slängde ner alla ingredienser i mixern och körde. Resultatet blev minst lika mumsigt som om jag hade rostat solrosfröna innan eller om jag hade haft pinjenötter istället.

Basilikapesto

Basilikapesto – Pesto di basilico

en liten burk

  • en kruka basilika
  • 40 gram riven parmesanost
  • 50 gram/1 dl solrosfrön
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1½ dl olivolja
  • svartpeppar

Som sagt, bara släng ner allt i mixern och mixa.

Basilikapesto

Att ha en burk med nygjord pesto som doftar underbart av basilika och parmesan – det är ljuvligt det! Jag vet en som kommer gå och ta ur den där burken under veckan mest hela tiden. Tror bestämt att man kan äta pesto till nästan allt!

Igår njöt jag av peston tillsammans med stekt kyckling, goda grönsaker, avokado, bladspenat och nektarin. Och på kvällen passade det bra att blanda den med spagettin och köttfärssåsen. Är du också en pesto lover?

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.