Det finns viss mat som inte går att tröttna på, som smakar ljuvligt när man än äter det och som är sådan där mat att längta till. Nutella är ett exempel på sådan slags mat och det är jag nog inte ensam om att tycka. I helgen gjorde jag en egen variant på nutella, hälsosam och helt sockerfri. Här delar jag med mig av receptet på nyttig Nutella.
Denna härliga nutella, eller hasselnötscréme, förvaras i en tätslutande burk i kylskåp. Där håller den i ungefär en vecka. Allra godast tycker jag det är att äta nutella på rostat bröd, men det är också gott på pannkaka, att ringla över banan eller glass och att äta som det är ur burken.
Nyttig Nutella
ca 2 dl
- 200 g hasselnötter
- 100 g mörk sockerfri choklad eller 3 msk kakao
- 3 msk raw kokosolja
- 3 msk fiber sirap (alternativt honung eller agavesirap)
- liten nypa flingsalt
Sätt ugnen på 175°. Rosta hasselnötterna i ca 10 minuter i mitten av ugnen. Mixa till en slät smet i en matberedare eller mixer. Tillsätt hackad choklad eller kakao, kokosolja, fiber sirap och salt.
Mixa helt slätt och fyll i en ren burk. Förvara i kylen. Eftersom den kan stelna lite i kylen är det smart att ta fram den en stund innan servering.
Jag gjorde min nyttiga Nutella dagen före Alla Hjärtans Dag för att kunna breda den på rostat bröd, formade som hjärtan.
Att äta nutella tillsammans med banan är en given succé. Mellanmålet vi åt i helgen med rostat bröd, nutella och banan var bland det godaste jag har ätit. Helt klart.
Ett annat recept på nyttig nutella hittar ni här. Den gången gjorde jag nutellan med dadlar som sötning och rullade ljuvliga nutellabollar av det hela. Också ett härligt tips, som smakar ljuvligt i munnen!
Inspiration till receptet fick jag från ELLE Mat & Vin.
Ska definitivt testas, ser helt underbart gott ut 🙂
Du bara måste testa detta! 😉
Såg väldigt gott ut 🙂
Helt ljuvligt, kan jag lova!
Men gud, drömmen! Nutella görs flitigt hemma hos mig med (SJÄLVKLART, det är typ det godaste som finns?!) På rostisar såg det helt fantastiskt ut!
Det går inte att tröttna på Nutella, eller hur!
Är det ok om jag delar med mig av receptet på min blogg? Tänkte göra den imorgon.
/ Carolina
Det går så bra. Länka gärna tillbaka bara! Hoppas du kommer gilla det, men det tror jag verkligen!
Självklart, tack 🙂
🙂
Gjorde nutellan, men fick inte den så smetig eller slät. Den blev mer som smet till chokladboll. Måste ha gjort något fel 🙁
Konstigt! Mixade du den tillräckligt länge, tro? Eller skulle du kanske ha tillsatt mer kokosolja? Hoppas att det blev gott i alla fall!
Ja, god blev den. Kanske för lite olja.
Min blev inte så flytande. Du smälter inte chokladen? Eller mixade jag den för kort stund.
Nej, jag smälte inte chokladen. Testa att mixa längre. Använde du annars samma ingredienser? Mixade du nötterna först och sedan tillsatte resten?