I måndags hade jag några kompisar över på tjejmiddag. Jag passade då på att bjuda på en middag, som jag länge tänkt laga, men inte gjort eftersom jag vet att den inte skulle vara så populär hos min familj. Men jag hade på känn att mina tjejkompisar skulle gilla denna Fish Tacos och det var alltså det jag lagade och bjöd på.
Jag blev inspirerad till Fish Tacos när jag såg Sara Rönne tipsa om en fräsch fisktortilla med mango- och hallonsalsa. Jag funderade kring hur jag skulle göra min variant på Fish Taco och beslöt mig för att göra en variant som Leila Lindholm har med i sin bok The Fresh Foodie – Fish Tacos med lime och koriander!
Det är just lime och koriander tillsammans med vitlök och rödlök som ger en härlig smak till denna maträtt. Enligt mig är koriander bland det bästa som finns och i denna taco kommer den till all sin rätt. Min Fish Taco består av vit fisk, marinerad i goda smaker, grönsaker av olika slag, en kall sås och tortillabröd. Vill man serverar man även ris, bulgur eller quinoa till tacon. Här kommer receptet!
Fish Tacos med lime och koriander
4 portioner
- 600-700 gram fryst eller färsk torskfile
- 3 msk hackad koriander
- 1 st lime, både saft och cest
- en uns chiliflakes
- 1 liten riven vitlöksklyfta
- salt och peppar
Lime- & chili yoghurt:
- 4 dl grekisk yoghurt
- 2 dl lätt kvarg
- 1 riven vitlöksklyfta
- lite finhackad rödlök
- 1/2 st lime, både saft och cest
- salt och peppar
Tillbehör:
- 4 st tortilla bröd
- bladspenat eller ruccula
- ½ tärnad gurka
- 2 finhackade tomater
- 2 tärnade avokados
- finhackad rödlök
- några droppar olivolja
- några droppar limesaft
- ev ris, bulgur eller quinoa
Tärna torsken i ganska stora tärningar och lägg i en bunke. Hacka koriander och blanda i tillsammans med resten av ingredienserna. Låt stå och dra i ca 15 minuter.
Under tiden skär du grönsakerna och avokadofrukterna i mindre bitar.
Blanda ingredienserna till den kalla yoghurtsåsen och smaka av med salt och peppar.
Stek torsken snabbt i pannan med olivolja på hög värme.
Vid servering: Lägg upp fisken i ditt tortilla bröd och fortsätt med att lägga på sallad/bladspenat, grönsaker, avokado, yoghurt och toppa sist med lite olivolja och färsk pressad lime.
Mums!
Till kaffet och teet efter våra Fish Tacos plockade jag fram steviasötad choklad, dels min nyttiga Rocky Road och dels denna chokladbräck med jordnötssmak. Och så smaskade vi på Friggs små majskakor med mörk choklad.
På tal om Friggs och eftersom jag har så många härliga produkter hemma från detta varumärke så fick tjejerna med sig varsin goodiebag med majskakor, te och knäckebröd därifrån med sig hem. Så kan det gå till när jag har tjejmiddag en vanlig måndag.