Poké bowl – mitt goda och fräscha recept

En av de nyaste mattrenderna är Poke Bowl, en slags sushiliknande maträtt som äts ur skål och som är väldigt vanlig på Hawaii. Jag älskar lax i alla dess former och att äta det tillsammans med olika sorters grönsaker, en god sås och sesamfrön är hur gott som helst.

Här delar jag med mig av min variant på Poké Bowl, som jag gjorde till mig och barnen här om kvällen. De älskar också lax och gillade därför denna maträtt i skål skarpt.

poke-bowl-recept-3

Poke bowl

3 portioner

  • 3 portioner ris, matvete eller quinoa (jag hade ris i barnens poké bowls och matvete i min)
  • ca 300 gram kallrökt lax
  • ett halvt paket edamebönor
  • en halv gurka
  • en avokado
  • en halv röd paprika
  • 2 lime
  • 1 dl creme fraiche
  • 1-2 cm färsk ingefära
  • en näve cashewnötter
  • vita sesamfrön

poke-bowl-recept-2

Börja med att koka riset, matvetet eller det du väljer att ha i botten av varje poké bowl.

Skala gurkan och ta ur innandömet. Hacka gurkan i små bitar. Gör detsamma med paprikan och avokadon. Koka edamebönorna i ett par minuter i lätt sjudande vatten.

När riset/matveten är klar lägger du det längst ner i skålarna. Ta fram lax, snurra skivorna till små laxrosor och lägg i skålen. Portionera ut bitarna av gurka, paprika och avokado i små högar. Gör detsamma med edamebönorna.

Blanda cremefraiche med riven ingefära samt salt och peppar och klicka ut i skålarna.

Hacka cashewnötterna och strö över. Strö sesamfrön över laxen.

Garnera med varsin halv lime på varje skål.

poke-bowl-recept-4

poke-bowl-recept-5

Vill man passar det bra att även göra en sås av soja, wasabi och ingefära att dippa laxen, grönsakerna och riset i. Jag tycker annars att cremefraichesåsen med ingefära var tillräcklig.

Det här med poke bowls är genialistiskt, enligt mig. Påminner ganska mycket om sushi bowls, klicka på länken för recept på det.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.