Julgodis: bollar med smak av pepparkaka

Äntligen har vi börjat med julbestyren hemma hos oss! I helgen har vi bakat pepparkakor, lussebullar och julgodis i form av pepparkaksbollar. Och så har barnen pysslat juldekorationer till granen. Söndagen var en riktig julmysdag. Min syster kom över och vi gick all in på julbak medan vi lyssnade på julmusik och planerade inför julhelgen. Som pricken över I:et föll det en hel del snö i natt så imorse när jag gick ut var det alldeles vitt på marken. Så mysigt!

Julgodis med pepparkaka

Recept på pepparkakor och lussebullar har ni säkert redan så här berättar jag mer om de hälsosamma bollar med smak av pepparkaka som jag gjorde igår.

hälsosamma pepparkaksbollar

Varför dessa bollar passar extra bra att göra inför jul är just på grund av den ljuvliga pepparkakssmaken. Att de enbart innehåller näringsrika och hälsosamma ingredienser gör ju inte saken värre direkt! Jag har tidigare tipsat om receptet på pepparkaksbollarna så klicka på länken om du vill få exakta måttangivelser.

egen pepparkakskrydda

När jag igår letade i skafferi och lådor efter ingredienserna till bollarna upptäckte jag att vi inte hade någon pepparkakskrydda hemma. Så jag fick helt enkelt blanda till min egna variant på det!

egen pepparkakskrydda

egen pepparkakskrydda

Jag stötte ett gäng kryddnejlikor i morteln och adderade malen kanel, kardemumma och ingefära. Jag tog på en höft, men tror att det blev ungefär lika mycket av vardera krydda.

När jag sedan mixade alla ingredienserna till bollarna smakade jag av innan jag hällde i all krydda, men det visade sig till slut att jag tog allt. Jag gillar när det smakar tydligt av pepparkaka!

rostade hasselnötter och mandlar

Enligt receptet på pepparkaksbollarna ska hasselnötterna rostas i ugn. Den här gången rostade jag även ett gäng mandlar. Vi hade inget mandelsmör hemma så istället för det tog jag en matsked jordnötssmör, lite mer olja än receptet anger och därtill ett gäng mandlar. Fungerade utmärkt det med!

Dessa bollar smakar ljuvligt till en kopp starkt kaffe eller ett kryddigt te. Baka, rulla och njut!

hälsosamma pepparkaksbollar

hyacint

hälsosamma pepparkaksbollar

I och med detta har jag påbörjat tillverkningen av årets julgodis. Känns riktigt bra att den perioden på året officiellt har inletts!

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.