Livet på landet

Vi bor i en förort till Stockholm. Den ligger ganska långt utanför stan och just det området där vi har vårt hus är beläget en bit från förortens station och centrum. Vi har närmare till skog och hästhagar än till buss eller tåg, mataffär och skola. Därför skulle jag vilja påstå att vi bor på landet.

När vi vaknar upp och går ut i trädgården så är det fågelkvitter framför bruset från vägar och fordon vi hör. Vi har flera bilar och cyklar för att enkelt kunna ta oss till tåget eller dit vi ska. Och det händer att vi har älg och rådjur på trädgården. Det finns alltså flertalet saker som tyder på att vi bor väldigt lantligt. Ändå bor vi så pass nära storstaden att det fungerar att pendla in dit varje dag. Enligt oss lever vi i den bästa av världar. Vi bor lantligt och fridfullt och har samtidigt nära till stad, puls och karriärmöjligheter.

Ändå är det ofta jag får frågan hur vi orkar bo så långt utanför staden.

Om att bo på landet

Om att bo på landet

Bilderna här visar en tidig morgonpromenad hemma i vårt område som jag tog för en månad sedan. Det har hänt en hel del med träden, gräset och buskarna sedan dess. Men den fina morgonrundan är ändå densamma, den runda som jag har gått 100-tals gånger och ändå inte kan tröttna på.

Om att bo på landet

Att på bara fem minuters promenad komma till fårhagen och den här backen där jag har sprungit många backintervaller i mina dagar och sedan fortsätta promenera längs med fälten ger mig en sådan glädje. Här finns det ingen biltrafik eller rödljus. De enda man möter på tidiga morgnar som denna är några hundägare och vildkaniner. Det är lugnt och tyst och fridfullt.

Om att bo på landet

Nog för att man kan promenera på fina vägar och stråk mer centralt inne i stan också, men det går ändå inte riktigt att jämföra med det här. Att springa eller gå runt där vi bor ger mig den avkoppling och harmoni som jag så väl kan behöva i kontrast till de fartfyllda dagarna inne i staden.

Om att bo på landet

Strax intill där vi har vårt hus finns det en hästgård och några stugor. Älskar att passera den här gamla mjölkpallen på mina promenader och löpturer.

Om att bo på landet

Och att blicka ut över hästhagarna är också fint.

Om att bo på landet

Om jag skulle vilja vistas på landet jämnt? Nej. Jag vill gärna ha tillgång till båda världarna; både staden och landet. För mig fungerar det optimalt att ta pendeltåget in till stan varje dag, till kontoret som ligger centralt inne i Stockholm, och jag trivs med tempot, engagemanget och prestationen på jobbet där. På kvällen tar jag pendeltåget hem igen och när jag kliver av på vår station är det som att jag går ner i varv igen och jag blir alltid lika tacksam när jag åter kör in på vår gata på ”landet”.

För mig och för oss är detta sätt att leva på optimalt. För en annan är det inte det. Men jag älskar att ha tillgång till dessa båda världar!

2 Comments
  1. o jag som bor i en småstad önskar ibland att det hade varit lite närmare till en större stad, även om det bara tar 50min med tåg till göteborg drar man dit alldeles för sällan… Lugnet o gräsmattan under fötterna är ju det bästa, men lite fart o fläkt o asfalt är inte så illa heller då o då.. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.