När vi senast var hemma hos min syster och blev bjudna på denna ljuvliga Poké Bowl med halstrad tonfisk blev jag sugen på att köpa hem tonfisk själv och göra någonting av det. Efter en stunds funderande kom jag fram till att jag ville göra en Sallad Nicoise, som ju innehåller både tonfisk och ägg – två av de godaste sakerna som finns. Här får du mitt recept på just denna Sallad Nicoise!
Sallad Nicoise – recept
räcker till ca 4 portioner
- 4 ägg
- edamebönor
- bladspenat eller annan salladssort
- 2-3 tomater
- 1 gurka
- gröna oliver
- 1/2 rödlök
- 4 tonfiskkotletter
Salladsdressing
- 1/2 dl olivolja
- 1-2 msk rödvinsvinäger
- 1-2 tsk dijonsenap
- salt & peppar
Börja med att koka ägg och edamebönor. Äggen kokar du i ca 5 minuter så att de blir löskokta. Edamebönorna låter du sjuda i några minuter i vatten som precis kokat upp. När du har låtit bönorna svalna något ploppar du ur bönorna ur skalet och lägger i en skål.
Skölj samtliga grönsaker och skär upp dem i mindre bitar. Skala och finhacka rödlöken. Lägg upp oliverna i en skål.
Rör ihop ingredienserna till dressingen, smaka av och häll upp i en flaska eller skål.
Allra sist halstrar du tonfisken genom att först salta den på båda sidor och sedan steka den hårt och hastigt (ca 20-30 sekunder per sida) i en riktigt het stekpanna med rapsolja.
Klart att servera!
Jag valde denna gång att servera tonfisksalladen direkt på tallrikarna. Men det fungerar också att servera de olika ingredienserna i olika skålar där var och en får plocka ihop sin egen sallad.
När fisken, ägget och grönsakerna ligger på tallriken ringlar du över av senapsdressingen. Alltså, så gott!
Jag äter halstrad tonfisk helt klart för sällan. Måste börja köpa och laga det oftare. För godare snabbmat finns ju knappt!