Så gör träningen mig till en bättre chef

Jag var 28 år när jag fick min första chefsroll och jag minns precis hur det var. Det var en utmaning att plötsligt inte längre bara vara kollegan i teamet utan att faktiskt vara kollegornas chef. Men det var en rolig utmaning och jag kände mig helt redo för att anta mig den.

Vi var flera kollegor som då i samma veva fick förtroendet att bli chefer för våra respektive teams eller avdelningar och bolaget valde att satsa på en gedigen chefsutbildning för oss. Vid ett tillfälle satt vi chefer i en workshop och skulle ge varandra feedback. Den feedback jag fick av en av mina kollegor och som jag minns tydligt än idag var att han menade att jag kunde lyckas bra i mitt chefskap på grund av att jag tränar, att jag kunde hålla ner mina stressnivåer och ta utmaningarna i rollen med lugn just för att jag fick styrka av träningen.

Jag vet inte om han var medveten om hur rätt han hade, men han hade verkligen så rätt.

Träningen gör mig till en bättre chef

De senaste 12 åren har jag jobbat i en chefsroll och jag har älskat varje dag i den rollen. Jag ska inte sticka under stol med att det har funnits och finns utmaningar i chefsrollen och jag vågar påstå att det är min träning som hela tiden har fått mig att klara av utmaningarna. Varför? Jo, för att träningen ger mig möjlighet till reflektion, tid att tänka, andrum och ett eget space där jag kan vara kreativ i mitt tänkande. Jag vet inte hur många gånger jag har kommit på en lösning på en utmaning i samband med att jag har varit ute och sprungit eller gått en powerwalk. Dessutom gör träningen att jag får ner mina stressnivåer och jag får ny positiv energi till att jobba vidare.

Karin Axelsson hälsoblogg

Karin Axelsson hälsoblogg

När jag vet med mig att jag behöver extra tid för reflektion och tankeprocessande är det bästa jag vet att sticka ut på en löptur utan musik eller podd i öronen. I samma stund som jag börjar röra på benen och komma upp i puls drar mitt kreativa tänkande igång och jag får nya idéer och infallsvinklar.

Igår när jag sprang en runda på morgonen lyssnade jag på podden Chefssnack, en podd som jag älskar och verkligen inspireras av i mitt ledarskap. Svante Randlert brukar ställa samma frågor i början av varje avsnitt till sin gäst och en av de frågorna är hur den gästande chefen ger sig tid till kreativt tänkande. Jag har inte fört statistik på det, men jag tror att så gott som varje gäst har svarat träning på den frågan. Även för dem i deras chefsroller är det någon form av träning som gör att de får distans till jobbet och möjlighet till reflektion. Och jag känner så väl igen mig i det de säger!

Karin Axelsson hälsoblogg

I och med att jag tränar kan jag komma till jobbet med fullt fokus på att prestera med glöd och positiv energi. Träningen gör mig glad och energifylld. Och jag tycker också att jag får en bättre förmåga till att prioritera rätt. Det är som att jag blir mer klarsynt och får en bättre förmåga att prioritera rätt.

Jag är helt övertygad om att vi alla mår bättre av att träna, oavsett om vi är chefer eller har andra roller på jobbet. Framför allt för alla oss som har stillasittande jobb där vi sitter mycket i möten och framför datorn är träningen super viktig. Och träningen behöver inte vara så komplicerad eller avancerad – bara gör det!

På tal om det ska jag nu sticka ut på en kombinerat löp- och styrkepass innan jag har dagens första möte. Happy training till er!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.