Jobba digitalt – Mina tips för digitalt hemmajobb

Vi lever i en så speciell och märklig tid just nu. Vi håller avstånd från varandra och vi som kan sköter våra jobb på distans till stor del. Vi avvaktar med att boka resor och undviker stora sammankomster. Det är mycket av det vi gillar att göra som vi avvaktar med. Hur länge till vet vi inte…

Vi lever i en oviss tid och det bästa vi kan göra är att anpassa oss och gilla läget. Det kommer kanske aldrig bli som förr igen. Vi kommer till exempel kanske aldrig resa igen som vi brukade.

Något som jag i alla fall gillar med det som är nu är det upplägg jag har i jobbet, att jag jobbar halva tiden på kontoret och halva tiden hemifrån. Igår när jag satt och jobbade på mitt hemmakontor fick jag njuta av den vackraste av eftermiddagssol. Det gjorde mig så lycklig och tacksam! Att vi dessutom har investerat i en riktig kontorsstol till skrivbordsplatsen i vårt sovrum känns helt rätt.

Här kommer ett inlägg som handlar om det positiva med att jobba digitalt hemifrån.

Att jobba digitalt och tips för digitalt hemmajobb

Jag är ju verkligen inte ensam om att jobba mycket hemifrån. Det är så här det ser ut för många av oss nu och sannolikt kommer göra för lång tid framöver. Om man bor litet är utmaningen att få till en bra plats för det digitala hemmajobbet svårare, men jag tror att det är viktigt att försöka få till det ändå. Dels är det viktigt mentalt att känna att nu jobbar jag, vilket är lättare att uppnå när man har en specifik plats i hemmet för det, och dels är det viktigt ur den ergonomiska aspekten.

Jobba digitalt hemifrån

I detta inlägg går jag igenom ett gäng konkreta tips för att jobba hemifrån och distansarbete.

Utöver de viktiga tipsen vill jag dela med mig av detta kring att jobba digitalt:

 • Det är mycket som går att göra digitalt nu för tiden, allt från att ha möten till att signa offerter och avtal. Se till att ha bra verktyg för att kunna hantera allt sådant digitalt.
 • Om alla jobbar regelbundet på distans är det klokt att samla teamet varje morgon för en Check In. Syftet med ett sådant möte ska vara att få hälsa på alla, kolla hur de andra mår och bygga på teamkänslan. Det behöver inte vara ett långt möte och agendan behöver inte vara mer avancerad än så.
 • Arrangera fler tävlingar än vanligt. Det behöver inte bara vara jobbrelaterade tävlingar, utan kan vara t ex stegtävlingar eller tävling i armhävningar. Att ha dessa tävlingar blir ett roligt inslag och ett sätt att bonda med varandra fastän man inte ses fysiskt så mycket.
 • Se till att ha digitala dashboards för hur verksamheten ligger till mot målsättningar och uppsatta KPIer. Var så transparent med siffrorna som möjligt och gör det enkelt för medarbetarna att kunna hålla sis uppdaterade.

Jobba digitalt hemifrån

Alla vi som har arbeten där det fungerar att jobba på distans tjänar på att skapa upplägg och förutsättningar för att kunna sköta jobbet minst lika bra hemifrån. Även om jag tror många av oss helst skulle vilja jobba mer på plats än vad vi kanske kan just nu så behöver vi vara rustade för att detta kan hålla i sig länge. På Pineberry har vi varit bra rustade för att enbart jobba hemifrån sedan Corona slog till, men jag är tacksam för att det just nu fungerar bra att jobba 50/50 hemma och på kontor. Det går ju inte att komma ifrån att det är så värdefullt att få träffa kollegor och kunder på riktigt mellan varven!

Jobba digitalt hemifrån

Medan solen gick ner bakom hustaken igår eftermiddag satt jag med affärsplanen och budgeten för 2021. Det är onekligen lite speciellt att planera och budgetera för ett år där mycket med omvärlden fortfarande är ovisst. Dock kommer vi med vårt digitala upplägg kunna lyckas bra oavsett och det är såklart en skön känsla.

Hoppas att dessa tips var till hjälp för några av er!

Relaterade inlägg:
2 Comments
 1. Hej! Jag är på jobbjakt och funderar mer och mer på att hitta något som jag kan arbeta med digitalt i hemmet. Helst på heltid. Ditt såg spännande ut. Skulle man kunna få veta lite mer? Om det är okej att vara nyfiken? =)

  Mvh Micaela

  1. Hej Micaela,

   Kul att du tycker mitt jobb verkar spännande och kul. Det är det verkligen!

   Dock jobbar vi inte bara hemifrån. Men om du är intresserad är det bara att du skickar in en ansökan.

   Lycka till!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.