Hur många steg per dag går jag?

Att promenera varje dag är viktigt för hälsan. För att säkerställa att man går tillräckligt mycket varje dag är det smart att räkna sina antal steg. Här kommer ett inlägg om varför jag började med att räkna mina steg och hur jag nu lyckas med 15 000 steg per dag.

Om mina steg per dag

För fyra år sedan bestämde jag mig för att gå minst 10 000 steg om dagen. Jag hade innan dess aldrig räknat mina steg, men när jag gjorde det insåg jag att jag inte kom upp i 10 000 steg varje dag. Här kan du läsa om mina funderingar för fyra år sedan när jag satte målet om 10 000 steg om dagen.

Genom att jag hade satt detta konkreta mål och eftersom jag nu höll koll på mina antal steg lyckades jag direkt med målsättningen. Att kolla upp i 10 000 steg om dagen var visst inte så svårt!

Det var till och med lite för lätt att komma upp i dessa steg så efter ett tag ökade jag till 12 000 steg om dagen. Men när även det kändes för enkelt satsade jag på 15 000 steg per dag.

Jag höll detta i ett par år. Tills jag blev gravid och illamående. Jag drog då ner på kravet till 10 000 steg igen. Efter första trimestern släppte illamåendet och jag orkade då gå 12 000 steg.

Eftersom min förlossning blev ett akut snitt kunde jag inte gå så pass långt den första tiden efteråt. Mitt enda mål då var att öka antalet steg per dag och per vecka.

Jag har sedan dess kört på med mina promenader. Nu, exakt en månad efter kejsarsnittet, går jag återigen 15 000 steg per dag. Förra veckan var första veckan sedan förlossningen som jag lyckas med det.

Att vara tillbaka till det är en underbar känsla!!

Vandring Skuleberget

Hur jag lyckas med mina steg:

🚶‍♀️Jag tar minst en lång promenad per dag. Bebis sover så bra under tiden och jag får skön motion, egentid och frisk luft.

🚶‍♀️Jag går omvägar så ofta jag kan.

🚶‍♀️Jag går runt i huset och trädgården mest hela dagarna.

🚶‍♀️Jag håller koll på mina steg kontinuerligt och om jag inte är uppe i 15 000 steg mot slutet av dagen tar jag en extra promenad.

Hur många steg är rekommenderat att gå per dag?

Vardagsmotion är så viktigt för vår hälsa. Det tror jag att vi alla kan hålla med om. Men hur många steg ska man egentligen behöva gå per dag för att det ska ha denna positiva hälsoeffekt? Enligt forskningen ska man gå minst 7000 steg per dag för att vara hälsosam. Det motsvarar den allmänna rekommendationen om fysisk aktivitet som Världshälsoorganisationen står bakom. Detta enligt professor Eva Jansson på Karolinska Institutet.

Att gå hela 15000 steg per dag är alltså inget måste av den anledningen. Hälften skulle räcka. Men jag har gärna 15000 steg som ett mål ändå. För mig är det en bra nivå då det får mig att känna att jag har varit igång tillräckligt mycket.

Läs mer om min stegutmaning här:

Bilderna kommer från vår vandring på Skuleberget, Höga Kusten, för några år sedan.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.