Den här sommaren gör vi många dagsutflykter och en vanlig matsäck vi har med då är vegetarisk pastasallad. Ibland lägger vi till kyckling eller skinka för att få den ännu mer matig, men oftast fungerats den vegetariska varianten bra.
Det som är så bra med denna matsäck är att alla i familjen får göra sin egna pastasallad och ta de ingredienser de gillar. Barnen är inte så förtjusta i soltorkade tomater och dressing på olja, vinäger och dijonsenap, medan jag älskar det. Var och en komponerar sin egen sallad och bli nöjd med det!
Vi dukar ibland även upp samma koncept när vi ska äta lunch hemma. Alla tar det de vill ha på sin tallrik och så äter vi salladslunchen i trädgården.
Kolla in detta recept för att få inspiration till din pastasallad nästa gång!
Vegetarisk pastasallad – recept
ca 4 portioner
- 300 gram pasta av valfri sort
- en burk kidneybönor (kokta)
- 1 mozzarellaost
- 1/2 romansallad
- ett par nävar bladspenat
- 2 tomater
- 1/2 gurka
- 1 paprika
- 1/2 rödlök
- 2 nektariner (frukt i sallad är ju så gott!)
- ett gäng soltorkade tomater
- 1 dl olivolja
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1-2 tsk dijonsenap
- svartpeppar och salt
- solrosfrön
Detta är ett förslag på ingredienser och det går att variera dem i all oändlighet. Ta sådant som du gillar och se till att ha ett stort antal olika så att alla i sällskapet hittar sina favoriter.
Börja med att koka pastan. Detta kan du göra dagen innan om det inte finns så mycket tid till det på utflyktsdagen. Låt pastan kallna.
Skölj kidneybönorna. Skär alla grönsaker och frukt i mindre bitar. Lägg upp den i olika skålar. Blanda dressingen genom att röra ihop olivolja, vinäger och dijonsenap. Smaka av med svartpeppar och salt.

När allt är färdigt får var och en plocka ihop sin egna tallrik eller matlåda. Om ni ska iväg på utflykt gör du bäst i att förvara matlådorna i en kylväska med kylklampar. Då håller de sig fint i några timmar.


Ett serveringsförslag på tallrik är det du ser ovan. Mums för den tallriken alltså!
Vi har alltså ätit detta mycket denna sommar. Det jag delar med mig av här är basen. Vissa av gångerna har vi lagt till fler ingredienser, såsom:
- Grillad kyckling, som fått kallna och som jag skurit upp i bitar
- Melon i bitar (vattenmelon eller honungsmelon är godast, tycker jag)
- Grillad, kall halloumiost
- Basilikapesto
Med tanke på hur mycket man kan variera denna pastasallad går det inte att tröttna på den. Och om du inte vill ha pasta går det såklart att byta ut den mot matvete, pärlcouscous, quinoa eller bulgur.
Hitta din favorit och gör den mycket i sommar!