Klassiska köttbullar med potatismos

En av de maträtter som går bäst här hemma är helt klart klassiska köttbullar med potatismos och brunsås. Till vardags kan det vara svårt att hinna göra denna maträtt då den tar lite tid. Men nu som föräldraledig eller på helgen fungerar det fint att laga dessa köttbullar.

Receptet har jag hittat på själv efter många års köttbullslagande och det uppskattas alltså av både barn och vuxna. Här har du ett recept som är svårt att tröttna på!

kottbullar-med-potatismos-1 - Klassiska köttbullar

Klassiska köttbullar med potatismos och brunsås – recept

6-8 portioner

Köttbullar:

  • 1 kg nötfärs
  • ca 1 dl havregryn
  • 1 ägg
  • 3 msk soja
  • 2-3 tsk dijonsenap
  • 1-2 sambal oelek
  • 1-2 rivna vitlöksklyftor
  • en skvätt vatten om det behövs
  • chilikrydda
  • svartpeppar

Potatismos:

  • 1 kg potatis (gärna mjölig)
  • 2 klickar smör
  • 2 skvättar mjölk
  • vitpeppar
  • salt

Brunsås:

  • 2 klickar smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 buljongtärning kött
  • 2-3 msk soja
  • svartpeppar

Förslag på tillbehör:

  • Lingon eller lingonsylt för den som vill (själv är jag inte så förtjust i det)
  • Tomater
  • Bladspenat
  • Edamebönor
  • Stekt gul lök
Klassiska köttbullar med potatismos och brunsås - recept

Köttbullar:

Börja med att blanda alla ingredienser förutom nötfärsen i en bunke. Rör ihop det till en smet och späd med vatten om den känns för tjock. Lägg ner nötfärsen och blanda runt allt med händerna. Om du har tid att låta smeten stå och dra en stund är det bra.

Förbered med en tallrik eller skärbräda, som du har blött upp lite. Rulla köttbullar av smeten och lägg på tallriken/skärbrädan. Hetta upp en stekpanna och stek köttbullarna på hög värme i smör och olja. Sänk värmen något när de har fått färg och innan de är helt klara.

Potatismos:

Skala potatisen och skär den i något mindre bitar. Detta för att den ska gå snabbare att koka. Lägg potatisen i en kastrull och häll på vatten. Koka potatisarna mjuka.

Fördela sönder potatisarna med en elvisp och vispa tills du har ett mos. Tillsätt smör, mjölk samt kryddor och vispa lite till.

Brunsås:

Lägg ner smör och mjöl i en kastrull. Sätt på värmen på plattan och var beredd med en visp. Så snart som det börjar bli varmt i kastrullen vispar du. När smöret och mjölet har smält ihop till en massa är du snabb med att hälla på mjölken och grädden. Fortsätt att vispa hela tiden. När såsen har börjat tjockna och de första bubblorna kommer kan du sänka värmen på plattan. Fortsätt fortfarande att vispa.

Låt såsen sjuda på medelhög värme. Häll i den smulade buljongtärningen, sojan och pepparn. Rör med jämna mellanrum. Smaka av. När du är nöjd med smak och tjocklek är såsen klar.

Klassiska köttbullar med potatismos och brunsås - recept

De tillbehör vi valde denna gång smakade mycket gott till köttbullarna. Såklart kan du variera dessa, men se till att servera tillräckligt med grönsaker så att de fyller åtminstone en tredjedel av tallriken.

Ät och njut!

>>> För fler goda köttbullar recept kolla in denna länk! <<<

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.