Träning dämpar oro och ångest

Jag mår bra av att träna kondition och framför allt av löpning. Men det är inte bara en känsla. Jag mår bättre på riktigt av det. För träning dämpar oro och ångest. Det finns det belägg för.

Anledningen till att träning dämpar oro och ångest

Kroppen mår bra av att komma upp i puls minst varannan dag. Det gör den för att den då får träna på att få kortisolutsöndring. När du tränar kondition är det du som påverkar att du ökar ditt kortisol. Inte som vid stress eller oro när du blir drabbad av kortisolutsöndring.

När du själv styr kortisolutsöndringen blir den kortisol som ökar vid stress och oro inte lika påtaglig. Du dämpar alltså därigenom din oro och ångest.

Det bästa du kan göra för att må så bra som möjligt är alltså att låta hjärtat jobba, minst varannan dag.

Vilken typ av träning är bäst?

Jag skulle säga att all träning är bra. Det viktiga är att du tränar. Men för att få hjärtat att jobba ordentligt är all typ av konditionsträning att föredra. Satsa på en typ av konditionsträning som du gillar. Välj till exempel mellan löpning, cykling, simning, dans, konditionsmaskiner på gymmet samt pulshöjande övningar som olika hopp, burpees, spring på stället mm. Även raska promenader fungerar bra.

Om du är ovan vid att komma upp i puls är det bra att börja lite försiktigt. Öka tempot i konditionsträningen successivt och vänj hjärtat vid högre puls.

Konditionsträning som passar mig

Den typ av konditionsträning som jag älskar mest är löpning. Igår sprang jag ett backlöpningspass som tog riktigt bra. Hela passet var i backe och två kilometer av det var i konstant uppförsbacke. Snacka om att mitt hjärta fick jobba och att må bra-hormonerna sprutade!

Idag, dagen efter det passet, är jag alldeles mör och trött i kroppen. Jag känner mig nästan febrig fast jag inte har någon feber. Kroppen blev helt klart påverkad så idag ska jag tänka på att ta det lugnare samt äta ordentligt.

Förutom löpning gillar jag att träna olika övningar som ökar pulsen. Här kommer förslag på övningar som du kan köra, antingen som de är eller tillsammans med styrkeövningar i ett cirkelpass:

  • Burpees
  • Jumping Jacks
  • Wall Ball
  • Höga knän (spring på stället)
  • Grodhopp
  • Knäböj med hopp
  • Skidhopp
  • Utfallshopp
  • Indianhopp

Det finns mycket vi kan göra för att öka vår puls. Så låt oss se till att göra det!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.