Dottern hade pratat om att hon var sugen på plättar i flera dagar. När vi så kom hem från vår Göteborgsresa i helgen sade jag att jag kunde göra plättar till frukost på söndagen. Snacka om att hon blev glad. Här får du receptet på de plättar med banan och jordnötssmör som vi gjorde. Lovar att det var en galet god frukost!
Plättar med banan och jordnötssmör – recept
4 portioner
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 6 dl mjölk
- 3 ägg
- smör till stekning
Tillbehör:
- Banam
- Jordnötssmör
Börja med att mäta upp mjölet i en skål. Ha i hälften av mjölken och vispa tills du får en jämn smet. Häll i resten av mjölken och vispa lite till. Knäck i äggen och se till så att allt blandas till en jämn smet.
Hetta upp en plättlagg och lägg en klick smör i varje rundel. Häll i lite smet i varje och stek plättarna på varje sida. Fortsätt så tills du har stekt upp hela smeten.
Skiva upp banan och duka fram den tillsammans med jordnötssmör och plättar. Njut!


Just kombinationen jordnöt och banan är så god. Och tillsammans med plättar blir den magisk!

Några tips på andra varianter av plättar:
- Servera med jordnötssmör och banan, precis som i receptet, men strössla även över nötter, frön och/eller granola. Krispet från dem höjer njutningen ytterligare!
- Byt ut jordnötssmöret mot vaniljkvarg. Också så gott tillsammans med banan och plättar!
- Testa detta recept på bananplättar med äppelkompott.
- Byt ut jordnötssmöret mot Nutella. Kolla in receptet på plättar med banan och Nutella och njut av det med!
- Har du testat att göra grötplättar? Om inte är det dags nu!
Der finns mängder av varianter på plättar. Bara din fantasi sätter stopp. Och om du inte vill äta dem till frukost fungerar det ju super att äta dem som mellanmål eller kvällsmat.