Grötplättar med vanilj och banan

När Anna Jonasson visade upp sina grötplättar på Instagram tidigare förstod jag direkt att det var något jag skulle gilla. Att jag inte hade tänkt på det tidigare, att göra plättar av överbliven gröt? Så smart och så gott ju!

Jag har gjort dessa grötplättar ett antal gånger sedan dess. För oss blir det ofta en del havregrynsgröt över efter att ha kokat en omgång till frukost eller kvällsmat. Då är det perfekt att göra plättar av den överblivna gröten dagen efter. Det enda du tillsätter är ägg och smör att steka plättarna i. Här får du receptet.

Grötplättar med vanilj och banan – recept

1 portion

  • 1 portion havregrynsgröt (som du tidigare har kokat av 1 dl havregryn, 2 dl vatten, lite samt och gärna kanel)
  • 1 ägg
  • smör att steka i

Ta fram den överblivna gröten. Knäck i ett ägg och rör om tills du har en jämn smet.

Hetta upp en plättlagg, klicka i smör och börja steka plättar av smeten. Ha medelhög värme och låt smeten få ligga i en bra stund. Det tar ett tag för smeten att stelna och bli till fina plättar.

Grötplättar recept

Servera dina grötplättar med det du gillar. Den här gången valde jag att äta dem tillsammans med vaniljkvarg, banan och kakaogranola. Jag lovar att den kombinationen är så god!

Grötplättar recept

Det finns många andra goda tillbehör att äta grötplättarna med. Här kommer några förslag:

  • Hallon och vispgrädde
  • Kanelstekta äpplen och vaniljkvarg
  • Blåbär och keso
  • Jordnötssmör och banan

Vilken variant tror du är godast?

Förutom att plättarna är goda ger de också mer näringstäthet än vanlig gröt gör. Du får mer protein från ägget och mer fett från smöret. Det blir en ännu mer komplett måltid, med anda ord.

Grötplättar recept

Till sist bjuder jag på en ”Behind the scenes” från när jag fotade dessa ljuvliga grötplättar. Sött va?!

Hoppas att du testar att göra plättarna!

>>> Kolla in fler goda grötrecept här.<<<

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.