Egenodlade tomater – tips och recept

Sedan vi skaffade vårt växthus 2019 har jag odlat tomater varje år. Skörden brukar ofta räcka tills sent in på hösten och faktum är att vi fortfarande har tomater kvar att njuta av. Detta fastän det nästan är november nu! Här vill jag tipsa dig om vad du kan göra med egenodlade tomater. För det finns mer du kan göra med dem än att äta dem som de är.

Egenodlade tomater

Egenodlade tomater – Hur lyckas man med dem?

Först börjar vi med hur man lyckas med att odla och skörda egna tomater. Några viktiga förutsättningar för att tomaterna ska bli fina är dessa:

  • Bra jord
  • Regelbunden vattning
  • Sol och värme
  • Gödning

Jag brukar fröså tomatfröna någon gång under mars-april. Till en början har jag dem i små krukor inomhus, men när de sista frostnätterna har passerat tar jag ut dem till växthuset. Jag planterar om dem när de börjar bli större och i maj-juni är de redo för att planteras i vår stora pallkrage, som maken har byggt. Den står i växthiset och där får tomaterna bra skydd och värme.

Här har jag skrivit mer om hur du förodlar tomatplantor.

Egenodlade tomater

Under juli månad brukar de första tomaterna bli klara och resten av sommaren samt en bra bit in på hösten brukar vi kunna skörda en hel del tomater.

Egenodlade tomater

Men det är inte alltid jag lyckas lika bra med tomaterna. I år var det till exempel många av dem som aldrig blev röda så länge de hängde kvar på plantan. Nyligen tog jag bort alla tomatplantor och då passade jag på att skörda alla tomater som var kvar. Även de gröna tomaterna plockade jag av då det finns ett tricks för hur man kan få dem att mogna snabbare.

För att få de gröna tomaterna att mogna snabbare stoppar jag dem i en pappåse tillsammans med några veckor. Man ska egentligen ha denna påse på en sval och mörk plats, men nu senast hade jag den framme i köket och det fungerade bra också.

Efter ungefär en vecka hade de flesta av tomaterna blivit röda och de var hur goda som helst!

Här kan du läsa mer om vad jag gör med mina gröna tomater.

Tips på gott att göra av egenodlade tomater

Tomater är ju goda att äta som de är, men det finns också en hel del goda recept med tomater i. Här delar jag med mig av några av dem.

Soltorkade tomater

Personligen älskar jag soltorkade tomater och har alltid en burk av det i kylen. Med detta recept på soltorkade tomater får du en rejäl burk med god smak av vitlök, som räcker länge.

Mozarellasallad

En mozarellasallad med tomat och basilika är ju en klassiker och passar till nästan all mat.

Pasta burrata

Jag älskar de flesta pastarätter och denna pasta med tomatsås och burrata är magiskt god. Byt ut de krossade tomaterna mot egenodlade tomater, skurna i små bitar. Lovar att det blir galet gott!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.