Blå zoner mat – Därför lever människorna i de blå zonerna längre

Det finns några platser i världen där människor lever betydligt längre och friskare än genomsnittet. Dessa platser kallas för blå zoner och forskare har länge fascinerats av hemligheten bakom deras långa liv. I detta inlägg får du veta mer om hur den mat de äter i de blå zonerna ser ut.

De fem kända blå zonerna är:

🌍 Okinawa (Japan)
🌍 Sardinien (Italien)
🌍 Ikaria (Grekland)
🌍 Nicoya (Costa Rica)
🌍 Loma Linda (Kalifornien, USA)

I dessa områden hittar vi ovanligt många personer som lever till 90- och 100-årsåldern – och som dessutom håller sig friska, aktiva och mentalt starka långt upp i åren. Vad är det då som gör skillnaden? En viktig anledning är deras kostvanor.

Blå zoner kost

Blå zoner mat – Så äter man i de blå zonerna

Kosthållningen i de blå zonerna varierar lite beroende på geografi och kultur, men forskare har sett flera gemensamma nämnare:

🥦 Grönsaksrik kost – Basen består av grönsaker, baljväxter, fullkorn och frukt.
🌱 Baljväxter varje dag – Bönor, linser och ärter är en naturlig del av nästan varje måltid.🌾 Fullkorn – Kosten besår av fullkornsrika matvaror.
🥜 Nötter och frön – Äts dagligen som ett nyttigt mellanmål eller i matlagningen.
🐟 Fisk i lagom mängd – Konsumeras regelbundet, men inte överdrivet.
🥛 Mejeriprodukter i små mängder – Ofta syrade sorter som yoghurt.
🍷 Måttligt med alkohol – Till exempel ett glas vin till maten (gäller vissa zoner).
🍞 Mycket lite processad mat – Nästan ingen snabbmat, färdigrätter eller sockerrika produkter.
🥩 Lite eller inget kött – Kött äts sparsamt, ofta bara vid festliga tillfällen.

Hur de äter, inte bara vad de äter

En annan viktig faktor är hur man äter:
✨ Måltiderna är sociala, delas med familj och vänner.
✨ Man äter långsamt och i lugn och ro.
✨ Portionerna är mindre, ofta med en regel att sluta äta när man är ungefär 80 % mätt.

Så kan vi inspireras i vår del av världen

Vi behöver inte flytta till en blå zon för att ta del av deras visdom. Genom att göra smarta val i vardagen kan vi efterlikna deras sätt att äta:

✅ Ät mycket grönsaker, frukt och baljväxter varje dag.
✅ Byt ut vitt bröd, pasta och ris mot fullkornsvarianter.
✅ Ät fisk 2–3 gånger i veckan.
✅ Låt kött bli en mindre del av tallriken och välj växtbaserade alternativ oftare.
✅ Ät nötter eller frön som ett mellanmål.
✅ Minimera ultraprocessad mat, snacks och sötsaker.
✅ Sitt ner och njut av maten, gärna tillsammans med andra.


Att inspireras av de blå zonernas matvanor handlar alltså inte bara om vad vi äter, utan också om hur vi äter. Det är en kombination av näringsrik mat, balans, måttfullhet och gemenskap som gör skillnaden – och som kan hjälpa oss att både må bättre och leva längre. 🌿✨

Blå zoner kost

Mat blå zonerna

Min variant av blå zoner mat

Igår åt jag denna härliga tallrik till lunch. Den typen av mat som jag åt då älskar jag och är en slags mat jag äter ofta. Jag slogs då av att den skulle passa väldigt bra in som mat i de blå zonerna.

Tallriken bestod av min galet goda vegetariska Bowl som bland annat består av kikärtor, sötpotatis, matvete, grönkål, basilika, tomat och nötter. Till den adderade jag ytterligare grönsaker, nektarin samt en bit lax. Jag tror bestämt att jag prickade i samtliga viktiga delar av kosten med den måltiden:

🥦 Grönsaksrikt
🌱 Baljväxter i form av kikärtor

🌾 Fullkorn från matvetet, som består av 100% fullkorn
🥜 Nötter 
🐟 Fisk

Sötpotatis Bowl med lax

Jag äter gärna på detta sätt oavsett om det finns platser i världen som äter så och där de lever längre. För mig är det ett naturligt sätt att äta på, som jag känner att jag mår bra av.

Kolla in fler inlägg om kost och hälsa, för att få fler tips om hur du bör äta för att må så bra som möjligt.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.