Bakad sötpotatis – populärt, gott och nyttigt recept

Bakad potatis är ju en hyfsat vanlig maträtt. Men har du testat bakad sötpotatis någon gång? Om inte tycker jag att det är hög tid nu! I detta receptinlägg bjuder jag på en galet god sötpotatis tillsammans med tacofärs, keso, avokado och koriander. Just avokado och koriander gör att denna maträtt är en av mina absoluta favoriter just nu. Inte konstigt att den är populär på Instagram och TikTok just nu.

Bakad sötpotatis med tacofärs, keso, avokado och koriander

Bakad sötpotatis med tacofärs, keso, avokado och koriander – recept

4 portioner

  • 4 sötpotatisar
  • 400 gram nötfärs
  • 1 gul lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • chilipeppar
  • spiskummin
  • paprikapulver
  • svartpeppar
  • 1 msk soja
  • 1/2 förpackning kidneybönor
  • 2-3 dl keso
  • 1 stor avokado eller 2 små
  • tacosås
  • en knippe färsk koriander
  • grönsaker av valfria sorter

Sätt ugnen på 200 grader eller 180 grader om du har en varmluftsugn. Sätt in de bakade potatisarna på ett galler och låt dem bakas i ugnen under ca 45-60 minuter.

Under tiden du väntar på sötpotatisarna gör du tacofärsen. Skala och hacka den gula löken. Skala och pressa vitlöken. Fräs dem i lite olja tills löken är genomskinlig. Lägg i nötfärsen och låt fräsa på medel- till hög värme.

Krydda med kryddorna och häll i sojan. Låt alltsammans steka tills färsen har en brun färg.

Skölj och häll ner kidneybönorna i färsen. Låt fräsa lite till.

Smaka av och krydda eventuellt mer om det behövs.

När sötpotatisarna och tacofärsen är klara är det dags att lägga upp och servera:

  • Lägg upp den bakade potatisen på en tallrik
  • Lägg tacofärs på sötpotatisen.
  • Addera keso, skivad avokado och tacosås.
  • Strö slutligen över koriander.
  • Servera den bakade potatisen tillsammans med goda grönsaker.

Bakad sötpotatis med tacofärs, keso, avokado och koriander

Detta åt jag till lunch både i söndags och igår. Kan lova att jag inte har tröttnat ännu!

Bakad sötpotatis med tacofärs, keso, avokado och koriander

Fördelar med sötpotatis

Om du ännu inte är en hängiven sötpotatisätare, som jag är, kommer här ett gäng fördelar med denna rotfrukt:

  • Rik på antioxidanter: Innehåller betakaroten, som omvandlas till A-vitamin i kroppen, vilket bidrar till god ögonhälsa och stärker immunförsvaret. 
  • Högre fiberinnehåll: Bidrar till en balanserad tarmflora, främjar en god maghälsa och ger en långvarig mättnadskänsla. 
  • Lägre GI: Ger en jämnare blodsockernivå och kan därmed bidra till att minska risken för insulinresistens och typ 2-diabetes. 
  • Mer kalcium och kalium: Dessa mineraler är viktiga för kroppens nerv- och muskelfunktioner samt för skelettets uppbyggnad. 
  • Mångsidighet: Sötpotatis kan användas i många olika rätter och är lätt att anpassa till olika tillagningstekniker. Jag älskar att ugnsrosta, baka och mosa den!

Fler recept med sötpotatis:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.