Sista maträtten i middagskassen som vi testat denna vecka var en laxrätt. En rätt som jag hade ganska höga förväntningar på. Det lät gott med alla smakerna som den skulle toppas med och jag gillade att det var många olika grönsaker som tillbehör. Den var inte riktigt så god som jag hade trott. Lite torr, men helt okej.
Limelax toppad med citrongräs, chili- och ingefärsschack
4 portioner
- 1 citrongräs
- 2 vitlöksklyftor
- 1 röd chili
- 1 cm ingefära
- 2 lime
- ca 600 gram laxfilé
- 3 msk olivolja
- 250 gram broccoli
- 1 röd paprika
- ½ gurka
- 1 morot
- 1½ msk vitvinsvinäger
Sätt ugnen på 200 grader.
Finhacka citrongräs. Skala och hacka vitlöksklyftor fint. Halvera, kärna ur och hacka chili i små bitar. Skala och skär ingefärsbiten i tunna skivor. Skölj en lime och skär i tunna skivor.
Skär några snitt på ovansidan av varje laxfilé. Fördela smaksättningen i snitten.
Hetta upp olivolja i en stekpanna. Stek laxen med smaksättningen uppåt på medelstark värme i ca fem minuter. Lägg filéerna i en ugnsfast form och låt dem bli klara i ugnen, vilket tar ungefär 15 minuter.
Ansa och skär broccolin i små bitar och buketter. Lägg broccolin i en skål och ringla 2 msk olivolja över. Masser broccolin med händerna tills den mjuknar (tar ca 1 minut). Skär paprika och gurka i bitar. Skala och hyvla morot. Lägg alltsammans i skålen med broccoli. Ringla över vitvinsvinäger.
Skär lime i klyftor och servera till laxen och grönsakerna samt gärna ris om du vill.
Eftersom den saknade någon slags sås och faktiskt inte var lika smakrik som man skulle kunna tro så får denna maträtt 3½ av 5 möjliga poäng av mig.
Sammanfattningsvis tycker jag följande om middagskassen från Middagsfrid:
- Bra med mycket grönsaker och bra råvaror. Allt var ekologiskt och köttet var svenskt.
- Kul och inspirerande att testa nya recept.
- Väldigt skönt att slippa tänka ut och handla all mat själv.
- Inte några direkta smaksensationer och som mannen konstaterade; de flesta rätter som jag lagar annars är alla godare än de vi åt från Middagsfrid.
- Det gäller att man har det mesta hemma när det kommer till basvaror så det togs för givet att man redan hade sådant som vinäger, ris, kryddor, senap och liknande. Kanske inte så konstigt, men hade varit bra om detta stod tydligt någonstans.
Test av middagskasse i samarbete med Middagsfrid