Om man ska göra en matpaj och vill att den ska vara både fiberrik och med extra mycket protein har jag en variant som jag brukar återkomma till. Den är från början en paj som har hämtat inspiration från Annas pajrecept, men jag gör den på lite olika sätt varje gång. Ibland gör jag den med lax, ibland med kyckling, ibland med bara grönsaker och fetaost, men igår gjorde jag den med kalkon och skinka. Blev härligt god med också bladspenat, broccoli, champinjoner och vitlök. Det är även gott att ha soltorkade tomater och svarta oliver i denna paj.
Gjorde också en mer ordinär ost- och skinkpaj, som grabbarna hellre åt av. Men jag gillar den med fullkornsmjöl och keso bättre. Här kommer receptet på den.
Fiber- och proteinrik kalkon och spenatpaj
4-5 portioner
- 2,5 dl fullkornsdinkelmjöl
- 200 gram keso
- ca 50 gram smör
- 2-3 msk vatten
- en näve fryst, tinad bladspenat
- 2-3 vitlökssklyftor
- 200 gram kalkon
- 100 gram rökt skinka
- ett broccolistånd
- 2 champinjoner
- 1 dl riven ost
- 3 ägg
- 3 dl mjölk
- 100 gram keso
- 1 tsk dijonsenap
- svartpeppar
Börja med att blanda mjöl, keso, smör och vatten till en smidig och jämn deg. Platta ut den i en form med löstagbar kant. Ställ in i kylen i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Ställ in pajskalet i ca 15 minuter. Under tiden kokar du broccolin al dente.
Krama ur vattnet från bladspenaten. Blanda spenaten med riven vitlök. Lägg detta i botten av pajskalet när det har tagits ut ur ugnen. Skär kalkon och skinka i mindre bitar. Lägg på spenaten. Dela upp broccolin i mindre bitar. Skär champinjonerna i skivor. Lägg broccolin och svampen överst i pajskalet. Riv ost och strö över.
Blanda ägg, mjölk, keso, senap och peppar i en skål och vispa med en gaffel. Häll äggblandningen över innehållet i pajskalet. Ställ in i ugnen och grädda i 30-40 minuter. Se till att äggstanningen har stelnat innan du tar ut pajen.
Ät pajbiten tillsammans med en god sallad. Smaklig spis!