Hamburgare äter vi ganska ofta då det är något som alla i familjen gillar. Ja, alla utom Smilla för hon är ännu lite för liten för att äta det. Igår kväll åt vi det till middag och den här gången hade jag bakat egna hamburgerbröd till. Inget svårt eller tidsödande egentligen. Ändå har jag inte gjort det förrän nu.
Lät mig inspireras av ett recept från ICA och gillade att man skulle ha gurkmeja i för en lite roligare färg på bröden. Sedan valde jag att toppa dem med flera olika sorts frön och inte bara sesam.
Hamburgerbröd – recept
6 stycken
- 25 gram jäst
- 25 gram smör
- 2,5 dl mjölk
- ½ tsk salt
- ½ tsk honung
- en aning gurkmeja
- 5,5 dl vetemjöl special
- 1 ägg
- frön av olika slag
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och ta av värmen. Häll i mjölk och känn efter så att temperaturen är fingervarm. Häll på lite av vätskan på jästen och lös upp den. Häll i resten av vätskan samt salt, honung, gurkmeja och nästan allt mjöl. Arbeta degen med slev eller i hushållsmaskin i ett antal minuter tills den är fast och fin.
Täck med bakduk och låt jäsa i 40 minuter.
Knåda degen lätt och rulla sex bollar av dem. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem något. Låt jäsa vidare i 30 minuter under bakduk.
Pensla dem med ägget och strö över frön. Jag hade sesam-, chia- och linfrön på mina. Ställ in i mitten av ugnen på 225 grader i ca 10 minuter. Låt dem svalna på galler innan du skär upp dem och äter till hamburgare, kyckling- eller fiskburgare och massa goda grönsaker.
Jag hade gjort guacamole på två mogna avokados, en vitlöksklyfta, saften från en citronklyfta samt chili, peppar och salt. Så gott!
Utöver det hade jag smält ost, gurka, paprika, tomat och bladspenat på min hamburgare och morotsstavar som tillbehör.