Igår kväll hade vi vänner över på grillning och bad i badtunna. Mycket trevligt! Enda fadäsen var att gasolen till vår grill plötsligt tog slut så vi var tvungna att grilla de hemmagjorda hamburgarna och majskolvarna i ugnen istället för på grillen. Men vi satt ute och åt och njöt av en fin kväll.
Hamburgare brukar jag alltid göra egna. Varierar innehållet i färsen lite från gång till gång, men i det stora hela brukar jag ha i detta. För första gången gjorde jag en egen hamburgerdressing till gårdagens middag. Den blev riktigt lyckad; smakade gott och passade bra till burgarna!
![]() |
Hamburgare med egen dressing, grönsaker och fiberrikt bröd. |
Jag gillar skarpt att göra eget istället för att köpa färdigt i affären. Nu slapp vi äta en dressing med onödiga tillsatser och e-ämnen. Här delar jag med mig av receptet på denna hamburgerdressing.
Hamburgerdressing
till ca 8 portioner
Majonäs:
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 tsk vatten
2,5 tsk vitvinsvinäger
0,75 krm salt
1 krm cayennepeppar
1 krm strösocker
2 dl rapsolja
8 skivor inlagd gurka
2 msk ketchup
2 msk amerikansk, gul senap
0,5 tsk vitlökspulver
0,5 tsk paprikapulver
en nypa cayennepeppar
Börja med att göra majonäsen. Det är bra om du har tagit fram ägg, vinäger och olja i god tid innan så att de är rumstempererade när du ska tillaga majonäsen. Blanda samtliga ingredienser förutom äggulorna och rapsoljan i en bunke. Tillsätt äggulorna och vispa upp blandningen ordentligt. Kör med en elvisp eller vispa hårt med en handvisp medan du häller i oljan i en tunn stråle. När majonäsen börjar tjockna kan du hälla på oljan med lite snabbare fart.
Vispa och häll i tills all olja i slut. Om majonäsen blir för tjock kan du späda den med lite vatten.
Nu är det dags att göra själva dressingen. Använd all majonäs och rör i inlagd gurka, som du har skurit i små bitar, samt övriga ingredienser. Mixa med en stavmixer till önskad konsistens. Smaka av och servera!
Kom ihåg att anvænda pastoriserade ægg gulor nær du inte uppværmer ”maten” pga salmonella risken… Tack før nougatkaka receptet – det ska jag klart prova.
Tack för tipset och kul att du ska testa att göra nougatkakan!