Snart är påsken här och då brukar ju konsumtionen av ägg öka drastiskt i vårt land. Men faktiskt är det så att den också har ökat generellt de senaste åren. Från att ha ätit 197 ägg per person och år 2008 åt vi förra året hela 222 ägg per person och år. Äggkonsumtionen har alltså ökat för sjätte året i rad.
Denna statistik kommer från Jordbruksverket och där menar man att ”Ägget nu äntligen får vad det förtjänar”. Det har länge funnits en föreställning hos många att ett högre intag av ägg skulle ge ett högt kolestrolvärde, men nu verkar de flesta ha insett att så inte är fallet. Ägget är ju faktiskt en riktig vitaminkick och ger bra med protein och fett.
Som ni säkert vet och som ni kan se på bilderna så älskar jag ägg i alla de former: kokta, stekta, i omelett och röra, på smörgås eller bara som de är. På Svenska Ägg har man märkt att allt fler tar med sig kokta ägg som mellanmål i väskan. Det är ju underbart att fler och fler börjar inse hur praktiskt och bra detta livsmedel är!
Några äggfakta:
- Under påskveckan äter vi cirka 2000 ton ägg i Sverige. Det motsvarar nästan 32 miljoner ägg.
- Ägg innehåller inga kolhydrater och har därför ett glykemiskt index på nära noll.
- Antal ägg som har ätits per person och år de senaste åren:
- 2008: 197
- 2009: 203
- 2010: 207
- 2011: 207
- 2012: 214
- 2013: 222
Den var minsann en stor förändring! Måste ju vara rekord av ngt slag. Och så bra att det äts mycket ägg så bra grejer som de innehåller. Och dessutom är de ju så goda och mättande.
Härligt att det är fler än du och jag som har insett det! 🙂