Vitkål

vitkal-och-kycklingwok-1 - Vitkål

Kål av alla de sorter är verkligen nyttig och bra mat. Jag äter broccoli ganska ofta, men vitkål glömmer jag bort ibland. Nu har jag köpt hem det och kan använda det i min matlagning.

Vitkål, liksom alla andra kålsorter, är rik på vitaminer och mineraler och då främst C-vitamin, beta-karoten, kalcium och järn. Alla kålväxter är bra för immunförsvaret och anses vara renande för levern. Vitkål innehåller mycket nyttobakterier och är därför bra för bakteriefloran i tarmarna. Tydligen minskar den även risken från att drabbas av bröstcancer.


Exempel på andra kålsorter:
Rödkål, broccoli, blomkål, grönkål, brysselkål, kålrot.  

Hur ofta äter du kål och vilken är din favorit?

kycklingwok - Vitkålvitkal-och-kycklingwok-2 - Vitkål

Det går att använda vitkål i många olika maträtter. Igår lagade jag till exempel en kycklingwok till lunch. Förutom marinerad kyckling, lök, paprika, morot, blomkål och broccoli hade jag riven vitkål i den. Även idag åt jag av denna wok till lunch. Med ett gäng cashewnötter på och fullkornsris till smakade det mycket bra!

Vitkålssallad är ett gott tillbehör till mat, och inte bara till pizza. Här hittar du recept på vitkålssallad.

12 Kommentarer
  1. Jag äter någon form av kål 5-6 gånger i veckan. Tycke att det är gott och sen tycker jag det gör att man håller sig mätt längre.Favoriten varierar lite. Men blomkål, broccoli och vitkål får nog dela första platsen.

  2. Jag ÄLSKAR vitkål och broccoli och här i Kina finns kål i så väldigt måna olika former, väldigt vanlig i mat! Till middag ikväll blev det äkta kinamiddag, hämtmat med fisk-chiligryta med massa groddar, kål och svamp, broccoli-buljong/vitlöksgryta, ris, kinesiska grönsaker tex.. så himla gott!:)

  3. Jag tycker det är gott att woka tillsammans med andra grönsaker. Sedan är der gott att dippa med andra grönsaker så som morot och gurkstavar.Tack för finfina tips!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.