Ceasarsallad är verkligen bland det bästa jag vet, men jag gör det sällan hemma utan äter det mest på restaurangen. Ingredienser som ansjovis och parmesanost är inget vi alltid har hemma och därför krävs det lite planering om vi ska göra det. När jag i morse funderade på vad jag skulle göra till lunch av kyckling var just ceasarsallad det jag kom att tänka på. Det vore ju så gott ändå!
Vi hade varken ansjovis eller parmesanost hemma idag heller, men jag lyckades få till en super duper god ceasarsallad ändå. Till ost tog jag en vällagrad präst och istället för anjovis hade jag lite kinesisk soja i dressingen.
För mig är ceasarsallad så mycket sommar och så mycket njutning!
I botten av serveringsfatet lade jag ett berg av romansallad samt en rejäl näve bladspenat. Kan sakna andra grönsaker än romansalladen när jag äter ceasarsallad på restaurang så idag gick jag loss och laddade rejält med olika härliga färgrika grönsaker i salladen. Jag hällde sedan ceasardressingen (receptet på den kommer snart!) över salladen och vände runt tills allt var blandat. Sedan toppade jag med gurka, tomat, paprika, broccoli och krispigt grönt äpple. Mums!
Medan jag lade upp grönsaker på fatet stektes mina kycklingfiléer i en panna. Jag stekte dem i stora bitar och skar sedan upp dem i mindre innan jag lade dem på grönsakerna. Sist av allt toppade jag härligheten med riven prästost.
Underbart god ceasarsallad när den är som bäst!
Den krämiga ceasardressingen, som nog är den godaste av alla dressingar jag vet, gjorde jag ganska mycket av. Det mesta hade jag i botten av salladsfatet, men lite sparade jag i en skål för att kunna ta extra av. Inte alla som vill det i min familj, men jag är en av dem kan jag säga. Här kommer receptet på den jag gjorde idag.
Ceasardressing
för en sallad till ca 6 portioner
- 2 dl kall rapsolja
- 1 kallt ägg
- 2 tsk dijonsenap
- 1 msk saft från en citron
- 1/2-1 msk soja
- 1 vitlöksklyfta
- lite salt
- svartpeppar
- 1 dl riven prästost (eller annan vällagrad/smakrik ost som parmesan eller västerbotten)
Häll olja, ägg, senap, citronsaft och soja i en hög behållare. Jag brukar använda själva flaskan till en proteinpulvershaker. Perfekt i sådana här sammanhang! Salta och peppra samt riv ner vitlöksklyftan i samma behållare. Sätt igång en stavmixer i botten av blandningen och vicka på den långsamt tills dressingen har gått ihop. Lägg ner dem rivna osten och kör vidare en kort stund med stavmixern. Klart!
Hur man vill äta sin ceasarsallad är ju ganska individuellt. Jag till exempel är inte så förtjust i bacon. Barnen vet jag gärna vill ha pasta till kycklingrätter och så är det ju som sagt lite olika hur mycket dressingen man vill ha. Så utöver fatet med en basic ceasarsallad ställde jag också fram skålar med de kompletterande råvarorna.
Ceasardressing, stekt bacon och brödkrutonger fanns att ta av.
Brödkrutongerna gjorde jag väldigt enkelt genom att rosta två brödskivor, skära dem i små kuber och lägga upp i en skål. Därefter hällde jag lite olivolja över samt strödde på lite flingsalt.
Ceasarsallad när den är som bäst, hemgjord och ätandes utomhus. Jag hade mycket kyckling och mycket dressing i min. Det som lyfte den var alla härliga grönsaker och krispigt grönt äpple passade väldigt bra att ha i. Det här var helt klart en av de godaste ceasarsalladerna jag har ätit. Ibland är det bra att vara spontan!
Gott! Ceasarsallad är verkligen en hit. 🙂
Japp. Alltid lika gott!